יום שישי, 28 בדצמבר 2018

גבינה צהובה

שוב התחיל לרדת גשם של גבינה צהובה. אני שונא כשזה קורה, הכל נהיה קודר ודביק ומגעיל ומה שאתה לא עושה, לוקח שעות אחר כך לנקות את הכל. כשהתעוררתי השמיים עוד היו כחולים וקיוויתי לבלות בוקר שלוו בגינה, לקרוא איזה ספר, או אולי סתם להנות מחום השמש וללטף את הדגים ששטים שם באויר הצלול מסביב לפטריה הגדולה. אבל עד שגמרתי להכין לעצמי את ספל התה ויצאתי החוצה מזג האוויר כבר התחלף. רוח קרה נשבה ומרחוק ראיתי את העננים שמתקרבים ובהדרגה ממלאים את השמים. פתאום היה לי קר ופשוט ויתרתי. נכנסתי חזרה לחדר והתיישבתי בכורסא הנוחה שליד התנור, ספל התה לידי והספר בידי. התחלתי לקרוא, נהנה מהחום שהתנור מפיץ בכל שעות היום והלילה בלי קשר למזג האוויר שבחוץ. לא עבר זמן רב ולפתע: סְפּלוֹץ', סְפּלוֹץ', סְפּלוֹץ', שמעתי את הטיפות הכבדות המטפטפות וידעתי - זה שוב התחיל, הגשם הזה של גבינה צהובה. "הלוואי שהפעם יפסק מהר". אני מסתכל על השמיים האפורים-צהובים, מתאמץ למצוא בהם שביב של תכלת ושל תקווה, אבל לשווא. גם הפעם זה יהיה ארוך. סְפּלוֹץ', סְפּלוֹץ', סְפּלוֹץ', אני קם ועובר בשיטתיות על כל הפתחים, מוודא שהחלונות סגורים ואֹטֶם את החריצים שמתחת לדלתות בסמרטוטי רצפה שנְתַזִים מהגבינה הדביקה לא יחדרו פנימה אל הבית. הכי מגעיל זה כשדורכים על זה. פעם דרכתי בטעות בתוך שלולית של גבינה צהובה. שלושה ימים עבדתי לנקות את הנעליים ועד היום בכל פעם שאני לובש אותן אני מריח עדיין את ריח הגבינה ומוצֵא מדי פעם איזה פירור עקשן שמסתתר בתוכן פה או שם. כשאני מגיע לשירותים, אני מגלה למורת רוחי שהחלון שם פתוח. אני מיד סוגר אותו ואת חצי השעה הבאה מבלה בְְּלְנַקות את האסלה ומיכל ההדחה והקיר והרצפה מסביב מהטיפות הצהובות שכבר הספיקו להקוות עליהם. מזל שתפסתי את זה בזמן. "זהו. את סמרטוט הרצפה אצטרך לכבס שוב, אבל חדר השירותים - נקי", אני מציין לעצמי בסיפוק, מתעלם במפגיע מהכתמים הצהובים שעל צידו החיצוני של החלון. נגד זה אין מה לעשות, לפחות לא עד שהגשם יפסק.


גם שאר החלונות מִתְכַּסים בכתמים צהובים והחדר נהייה אפלולי. אני רוטן, מדליק את האור וחוזר לכורסא שלי, מתיישב, לוקח לגימה ארוכה מהתה החם ומרים חזרה את הספר. אבל מחשבותי נודדות ממנו והלאה ואינני מצליח להתרכז. מן תחושה טורדנית ש"משהו כאן לא בסדר", "לא כפי שהוא צריך להיות", אבל מה? ככל שאני מנסה לתפוס את חוט המחשבה הזה כך הוא חומק ממני ובכל זאת אינני יכול להרפות. "מה? מה? מה?" זיכרון עמום עולה במוחי של גשם אחר, נעים יותר, קל ואוורירי, גשם שאפשר לאהוב, גשם שמשאיר את הכל נקי, שאת השלוליות שהוא עושה לא צריך לנקות כי השמש מאדה אותן לבד. "זהו!" אני קופץ בהבנה: "הקור! זאת הבעיה". קר בחוץ. קר גם בבית, אם רק אתרחק מהתנור. אבל הגבינה - גבינה צהובה הרי נמסה רק בחום. אז איך זה שכל כך קר בשעה שהגשם הזה יורד? זה לא יכול להיות. ובכל זאת סְפּלוֹץ', סְפּלוֹץ', סְפּלוֹץ', הטיפות הצהובות הכבדות מקישות על חלוני, חלקן נערמות שם, חלקן ממשיכות לזלוג למטה מכובד משקלן והכל עיסה צהובה ודביקה ודוחה, אבל בפירוש נוזלית. אני קם מהכורסא ומושיט את ידי לחלון, שעכשיו כבר כמעט אטום לגמרי. קר, הכל קר, השמשה קרה והגבינה שמעבר לה, נוזלית או דבוקה - גם היא קרה.
אינסטינקטיבית אני ניגש לכיור לשטוף את ידַי, למרות שלא נגעתי בגבינה - אלא רק בצידה הפנימי של השמשה. המים גם הם קרים, למרות שלא כמו השמשה. אני ממהר לסיים לשטוף את ידַי ולנגבן. "מים", זה העניין. פתאום אני יודע בוודאות שפעם היה יורד בחוץ גשם של מים ושהזיכרון שלי של גשם שאפשר לאהוב ושמשאיר את הכל נקי הוא זיכרון של גשם שכזה, גשם של מים. טיפות שקופות של מים שאומנם מרטיבות את הכל אבל לא מלכלכות כלום. פעם ירד פה גשם של מים. לפני שהתחילו לרדת פה הגשמים האלה של גבינה צהובה. אני מנסה להיזכר מתי זה היה. מנסה ולא מצליח. אני מנסה שוב, הפעם תוקע בכוח עוגנים בזיכרון החמקמק: "יכול להיות שזה היה לפני שנה?" אני מנסה להיזכר במשהו שעשיתי לפני שנה ולא מצליח. "אולי זה היה רק לפני חודש? או לפני שלושה ימים?"  אני מנסה להיזכר במשהו שעשיתי לפני שלושה ימים, או מה היה מזג האוויר לפני שלושה ימים ושוב לא מצליח. כמה מתסכל! כל כמה שאני מנסה, אני לא מצליח להעלות בדעתי שום דבר ממוקם בזמן ברור שקרה לפני שהתעוררתי היום בבוקר. נכון, עשיתי דברים, למשל ניקיתי את נעלי משיירי הגבינה, אחרי שדרכתי בשלולית המגעילה ההיא. אבל מתי זה היה? אין לי מושג.
זה קצת מלחיץ העניין הזה שאני לא מצליח למקד את הזיכרון בזמן, אבל מהר מאד ההיגיון גובר ואני מבין שאם אלחֵץ הדבר לא יחזיר לי את הזיכרון החסר. מה שכן יכול אולי לעזור זה דווקא ההפך - איזה טכניקה של הרפייה או מדיטציה. אני מתיישב שוב על הכורסא שלי, הפעם בישיבה מזרחית, רגליים מסוכלות, לוגם עוד לגימה מהתה שעדיין נשאר חם ונעים ומנסה באופן פעיל להרפות ולהשקיט ולהסיר כל מחשבה ממוחי. סְפּלוֹץ', סְפּלוֹץ', סְפּלוֹץ', אני שומע את הטיפות ממשיכות לרדת בחוץ והצליל שלהן עכשיו דווקא מרגיע אותי. הזיכרון אמנם ממשיך לתעתע, אבל אני מבין שזה לא מה שחשוב. כרגע מה שחשוב זה לפתור את התעלומה של הגבינה והקור - כלומר איך זה שיורד גשם של גבינה צהובה, נוזלית לגמרי, ובאותו הזמן קר. אני שוקל לצאת החוצה ולברר את העניין טוב יותר, אבל נזכר בכל הפעמים הקודמות שיצאתי החוצה כשירד שם הגשם הזה והמחשבה שאצטרך אחר כך לעמול שעות להסיר את כתמי הגבינה ממעילי ומנעלי ואפילו מידַי ומשְעַרותי כל כך דוחה אותי שאני מחליט לוותר על כל העניין. התעלומה הזו אמנם מעניינת, אבל לא שווה את הטרחה שבלצאת החוצה. עדיף להשאר בפנים. אני מוריד את רגלי לתנוחה ישיבה רגילה (מערבית) לוקח עוד לגימה מהתה וחוזר אל הספר שלי, מברך את גורלי הטוב על שאיני צריך לצאת את הבית במזג אוויר שכזה.


עוד לא סיימתי לברך והנה הטלפון מצלצל. הרעש הפתאומי בתוך כל הסְפּלוֹץ', סְפּלוֹץ', סְפּלוֹץ' המונוטוני והמרגיע מקפיץ אותי ואני קם בבת אחת מהכורסא וניגש לשידה הארוכה שם נמצא המכשיר, קורן באור כתום זוהר בכל פעם שנשמע עוד צלצול. כשאני מגיע אליו אני מגלה שזה מכשיר טלפון מהסוג הישן - אלה שפעם היו בבתים, לפני שהמציאו את הטלפון הסלולרי. "מה פתאום הם התקשרו לנייח?" אני תוהה ומנסה לחשוב מי בכלל עוד מתקשר היום לטלפון הנייח ואז עולה בדעתי שאינני זוכר איפה שמתי את הנייד שלי. עוד משהו שכדאי לתת עליו את הדעת יחסית בדחיפות. הטלפון מצלצל שוב בעקשנות ואני ניגש להרים את השפופרת, אבל כשאני שולח אליה את ידִי, אני מגלה שהיא בעצם צג גדול שעליו כתוב עכשיו באותיות אור אדומות: "רִיקָה עצובה". ברגע שאני קורא את ההודעה, הטלפון משתתק באחת ואני יודע שעלי ללכת אל רִיקָה ולנסות לשמח אותה. זה דחוף, אסור שרִיקָה תהיה עצובה, דברים נוראים יכולים לקרות. בלי לחשוב פעמיים אני פוסע במהירות לעבר הדלת ופותח אותה מוכן לצעוד החוצה, ישר לביתה של רִיקָה שנמצא בצד השני של הגינה, מעבר לפטריה הגדולה. ספלוץ'! טיפה גדולה של גבינה נופלת שלושה מ"מ לפני האף שלי ומתנפצת על הרצפה, נתזים ממנה מכתימים את מכנסי. הכישוף ההיפנוטי נשבר. "מה אתה עושה?" אני גוער בעצמי, "כמעט ויצאת החוצה לקור ולגשם המגעיל הזה לבוש בחולצה דקה ומכנסיים דקים בלבד!" מרוב בושה אני משפיל את מבטי למטה "ועוד בנעלי בית!"


"לא", אני מתעשת. "אני צריך לדאוג לעצמי. אף אחד אחר לא יעשה זאת בשבילי ורִיקָה תצטרך לחכות כמה רגעים, מה יש?" אני מנסה להעלות בדמיוני את דמותה של רִיקָה מחכה על הספה הגדולה שלה, אבל אני לא מצליח. את הספה אני דווקא מצליח לראות בבירור בעיני רוחי: ספה גדולה של שלושה מושבים עם משענת יחסית זקופה מאחור. מרופדת באיזה בד לבן עם רקמה גסה של פרחים. רִיקָה שוכבת עליה, אבל אני לא מצליח לדמיין איך היא נראית. לרגע עולה בי ספק מבעית: "אני בכלל מכיר את רִיקָה?" כנראה שכן, כי המחשבה שהיא עצובה מטרידה אותי וברור לי שעלי ללכת אליה ולנסות לשמח אותה. אבל אני נחוש בדעתי לקחת את הזמן שלי ולא לצאת החוצה לפני שאני לבוש ומאורגן כהלכה. מכנסים עבים, חולצת פלנל, סוודר. למגינת ליבי המעיל היחיד שיש לי מוכתם בגבינה צהובה ובמקום המראה השחור, המבריק-נוצץ, הרגיל שלו הוא עכשיו נראה כמו מעשה טלאים של שחור מט וצהוב מלוכלך, אבל הוא ארוך ואטום ויגן עלי מפני הגשם. אני בודק אותו. מבפנים הוא דווקא נקי ואני לובש גם אותו. עכשיו נותרו הנעלים. אני מוציא אותן מארון הנעלים שעל יד השירותים. יש להן ריח קלוש של גבינה צהובה (או שאולי זה דווקא מהמעיל). כשאני בא לשרוך אותן, אני מוצא עוד פירור קטן של גבינה צהובה באחד החריצים. בתיעוב אני משליך אותו לאסלה ומוריד את המים. "זהו אני מוכן" אני מצהיר לעצמי. "אל תחפז" עצמי עונה לי ואני נעצר מול המראה הגדולה שמעל לשידה להתבונן בדמותי, לוודא שלא שכחתי שום דבר חשוב. באופן מפתיע לדמות שניבטת אלי מן המראה יש שפם. שפם גדול כזה כמו של רס"ר, או מקסיקני מהמערב הפרוע. "מה פתאום שפם?" אני חושב, "מעולם לא היה לי שפם". אבל כשאני מושיט את ידי למשש אותו - הוא בהחלט שם. שוב תוקפת אותי תחושה ברורה שמשהו כאן לא בסדר, ממש לא בסדר, אבל לפני שאני מספיק להתעמק בה, קול פנימי לוחש לי שרִיקָה עצובה ומחכה. הפעם דווקא עולה בדמיוני דמות - על הספה הלבנה שוכבת בחורה, נאה, שיער שחור חלק וארוך, חולצה מאריג צמר חום בהיר, מכנסי ג'ינס הדוקים, גרביים בהירות. מבטה ממני והלאה - לכיוון הדלת. גם אני שם פעמַי אל הדלת.
ברגע האחרון אני נזכר - מטריה! הרי יורד גשם בחוץ. אני חוזר לחדר וניגש אל המתקן של המטריות. יש בו שלוש מטריות. שתיים מהן רגילות, ואני יודע שאין טעם לקחת אותן - תוך שניות הן יתפרקו שם בחוץ עם הרוח הזאת והטיפות הכבדות של הגשם. המטריה השלישית היא משהו מיוחד. פטנט בלעדי שקניתי רק לאחרונה, במיוחד נגד הגשם הזה של הגבינה. המטריה עצמה נראית כמו איזה מן ספוג בצבע חום בהיר מוקף במין מסגרת קשיחה, מלבנית ומעט אובלית בצבע חום כהה. הספוג הזה הוא לב העניין, שכן הוא סופג את הטיפות של הגבינה וכך הוא גם בולם את הזעזוע כך שהמטריה עצמה לא נשברת. הוא גם מונע מנתזים להשפריץ לצדדים. כשהמטריה בידי אני פותח את הדלת. אני מושיט את המטריה החוצה ופותח גם אותה ועכשיו, מוכן ומזומן לכל מה שיקרה, אני יוצא החוצה, אל הגשם של הגבינה הצהובה ואל רִיקָה.
סְפלוץ', סְפלוץ', סְפלוץ' נופלות הטיפות סביבי. סְפלאף, סְפלאף, סְפלאף נופלות הטיפות על המטריה מעלי ואני פוסע על השביל, צעד ועוד צעד. מדי פעם מבטי מרצד קדימה שאראה לאן אני הולך אבל בדרך כלל אני מסתכל למטה שאראה על מה אני דורך. השביל כמובן מלא בשיירי גבינה ואי אפשר שלא לדרוך עליה, אבל אפשר לנסות לעקוף את השלוליות או התלוליות ולכוון את הרגליים למקומות הכי פחות צהובים. מחשבתי נודדת לעבר רִיקָה ששוכבת עצובה על הספה שלה ולרגע אני נתקף חרדה שמא התעכבתי יותר מדי. טיפה גדולה של גבינה צהובה שנופלת ממש לידי - מזכירה לי שעלי לדאוג לעצמי ושאסור לי לתת לרגשי האשמה האלה לשלוט בי ולאכול אותי מבפנים. מה שיהיה יהיה, אני אומר לעצמי - אתה עשה את מה שצריך, אבל תקפיד גם לשמור על עצמך - כי אף אחד אחר לא יעשה זאת בשבילך ואם מרוב חיפזון תדרוך בשלולית של גבינה - איש לא יעזור לך לנקות את הנעליים.
בהמשך השביל בהדרגה מבצבצים להם מקטעים של אבן שטוחה בינות לכתמים של הגבינה וצעד ועוד צעד והשביל הופך להיות יותר ויותר נקי. גם מבלי להרים את ראשי אני יודע שהגעתי אל הפיטריה ואני עכשיו מתחתיה. בכל זאת אני מרגיש רצון עז להסתכל ואני מטֵה הצידה את המטריה שלי, שעכשיו כבר די מלאה בגבינה בחלקה העליון, ומסתכל כלפי מעלה. לרגע אני נחרד שתיכף יפול עלי נטיף גדול של גבינה, אבל לא, זה לא נטיף של גבינה. זה נטיף של סלע, או מה שלא יהיה החומר הזה שממנו עשוייה הפיטריה הגדולה ואפשר לסמוך עליו שכמו שאר הנטיפים של הפיטריה הוא לא יפול כל כך מהר, לא בעידן שלנו. תמיד אהבתי אותה את הפיטריה הזו, גדולה וגבוהה, יותר מכל אחד מהבתים שממוקמים סביב לגינה. מרחפת שם באמצע, כאילו הגינה ובעצם השכונה כולה - הוקמה כאן מסביבה רק כדי לשמש לה תפאורה ומסגרת להדגשה. אני לא היחיד שאוהב את הפיטריה הזו. גם הדגים שבאופן קבוע משייטים כאן באוויר החופשי של הגינה אוהבים אותה. מתי שלא תסתכל, תמצא כמה מהם שוחים סביבה ובין הנטיפים שלה ולמרות שהגינה בעצם די גדולה, לעולם לא תמצא אותם מתרחקים ממנה יותר מדי. עכשיו שיורד הגשם הזה של הגבינה, הם אפילו יותר קרובים. מסתופפים כולם תחתיה, שוחים להם אנה ואנה סביב לבסיס שלה. גם הם שונאים את הגשם הזה של הגבינה ויעשו הכל להתחמק ממנו. השביל עובר ממש מתחת לבסיס וכשאני מתקרב כמה מהם שוחים לעברי ויורדים מעט יותר נמוך. אני מושיט את ידי למעלה ומלטף אחד מהם בחלקו התחתון. הם רכים ונעימים למגע ואני אוהב ללטף אותם. 'רִיקָה עצובה!' מזכיר לי קול פנימי, אבל אני מתמרד ומתעקש ללטף גם את הדג השני ששחה לעברי ואחר כך גם דג שלישי שהבחין בנו והצטרף גם הוא.
עוד כמה רגעים והדגים שוחים חזרה ממני והלאה ואחרים לא באים במקומם ואני ממשיך בדרכי. כשמתחילים שוב להופיע כתמים של גבינה צהובה על השביל אני מרים שוב את המטריה. היא כבר די כבדה מרוב הגבינה שנספגה בה קודם ואני מאד מקווה שהמוכר בחנות צדק כשהבטיח לי שגם אם אלך שעה שלמה בגשם המטריה תמשיך ותספוג ואני אשאר יבש ונקי. סְפלוץ', סְפלוץ', סְפלוץ', סְפלאף, סְפלאף, סְפלאף שוב יצאתי ממוטת כנפיה של הפיטריה ואני ממשיך בשביל לביתה של רִיקָה שנמצא באופן מקרי (או שאולי לא) בדיוק בצד השני של הגינה מביתי. שוב הקול הפנימי מזכיר לי ש'רִיקָה עצובה!' ושוב אני מתמרד ומזכיר לעצמי שהחיפזון מהשטן (או אולי מהגבינה), אבל כוח ההתנגדות שלי נחלש ואני מחיש את צעדי. את עשרים המטרים האחרונים אני עושה ממש בריצה שלמזלי מסתיימת לא כל תקלה גבינתית.
תוּק, תוּק, תוּק אני נוקש על הדלת של רִיקָה, כולי מתנשף. אין תשובה. תוּק, תוּק, תוּק אני נוקש שוב, מעט מודאג. שוב אין תשובה, האם יתכן שאיחרתי את המועד? אחרי הפעם השלישית שגם בה אין תשובה אני כבר ממש לחוץ ובחרדה גלויה אני לוחץ כלפי מטה את הידית והודף בכל כוח גופי את הדלת. היא לא נעולה ואני עף פנימה. מולי אני מבחין בספּה הלבנה בצד השני של החדר ועליה דמות קטנה מכורבלת בשמיכה. למרות הרעש שאני עושה בכניסתי הדרמטית לחדר, הדמות נשארת מוטלת שם על הספה ללא נוע. "כמה שהיא זעירה ושבירה, אלוהים, מה עשיתי?" אני ממהר לעבר הספה. המטריה נשמטת מידי אבל מעוצמת התנופה היא ממשיכה להתגלגל לצידי באותו הכיוון כך שאנחנו מגיעים אל הספה ביחד. "רִ י ק ה !" אני זועק כולי רועד, מושיט את ידַי קדימה. הדמות שעל הספה מסתובבת לעברי ומסירה מעל פניה את השמיכה ואני רואה ילדה כבת עשר בשיער ג'ינג'י מתולתל מסתכלת עלי - רִיקָה. ברגע הראשון פניה המנומשים עצובים, אבל כשהיא רואה אותי מתפשט עליהם חיוך גדול ואני יודע ששוב הצלחתי לשמח אותה ושהיא כבר לא עצובה יותר.
תחושה של רווחה והקלה מתפשטת בכל גופי כמו גל, אבל בעקבותיה תיכף מופיע גל נוסף, הפעם של כעס וזעם, גל של הבנה ששוב מישהו הצליח לשלוט בי ולתמרן אותי והדמות של הבחורה הנאה בשיער השחור החלק, וכל החרדות והחששות שהיו לי בדרך ואולי אפילו הגשם המגעיל הזה, לא היו אלא תעתועים שנשתלו בי בכדי שאמלא את התפקיד שיועד לי במחזה שמישהו אחר כתב. אי שם נשמע צלצול אזהרה, אבל אני מתעלם ממנו. כל מה שאני רוצה זה "לשבור את הכלים", למצוא איך להראות לבמאי העלום הזה שתמרן אותי כך, שאינני מוכן יותר שישלוט בי ושמכאן והלאה שוב לא אמלא את הוראותיו יהיה מה שיהיה. הצלצול הולך ומתחזק ומקשה אלי לחשוב, אבל אני מרכז את כל כוחי וכן, עכשיו אני יודע בדיוק מה עלי לעשות... אבל זה מאוחר מדי. הדבר האחרון שאני זוכר הוא פרצופה המחייך של רִיקה ורעש מחריש אוזנים שגורם לי לאבד את הכרתי.

"רִיקָה  שלי, קומי, כבר בוקר", אומרת אמא, מכבה את השעון המעורר ונוגעת קלות בְּבִתָּהּ. רִיקָה פוקחת את עיניה וכשהיא רואה את אִמָהּ לפניה היא מחייכת וקוראת בקול: "אמא, שוב חלמתי שהייתי עצובה ושהאיש עם השפם בא לעודד אותי והוא שוב הביא לי טוסט גדול עם גבינה צהובה וקיסם באמצע".

יום רביעי, 21 בנובמבר 2018

כרוביאל

כרוביאל היה מלאך זוטר. עד התאונה, איש לא שמע עליו. נכון, הוא היה האחראי על הכרובים, כפי ששמו מעיד. אלא שהכרובים עליהם היה אחראי לא היו המלאכים האלה עם פני התינוק והכנפיים, אלא דווקא ירקות גדולים ועגולים בצבע ירוק בהיר או סגול.  מיכאלה מישעולי, לעומת זאת, גם לפני התאונה היתה די מפורסמת וכל מי ששוטט ברחבי הרשתות החברתיות בארצנו הכיר אותה או לפחות נתקל בתמונות הסלפי המדליקות שהיתה מפרסמת חדשות לבקרים. אבל גם היא זכתה לפופולריות שיא רק בעקבות התאונה. הדבר התרחש בצומת הרחובות דיזינגוף ופרישמן שם נזכרה מיכאלה שעדין לא פרסמה סלפי עם התסרוקת החדשה שעשה לה הבוקר מילוש הסַפָּר-שהיה-לשם-דבר. מבלי לחשוב פעמים שלפה את הסלולרי, העמידה אותו על לוח המחוונים של האוטו, חייכה את חיוכה המקסים ולחצה על הכפתור. היתה רק בעיה אחת: כשהיא עשתה את כל זה, האוטו היה בתנועה. כאשר טנדר הירקות שנסע לפניה בלם בפתאומיות, היא לא הספיקה לעצור ומכוניתה נכנסה ישר לתוכו. היא נהרגה במקום.
הפקידים במשרד הקבלה של העולם הבא התקשו להחליט מה לעשות בה. מצד אחד מיכאלה היתה אדם טוב. תמיד עזרה לזולת והשתדלה לשמח את הסובבים אותה. מצד שני האופן הטיפשי בו נהרגה לא אפשר להם להכניס אותה לגן עדן כי "נו, באמת, איזה דוגמה זה יתן לנוער?" מה עושים? בירוקרטיים פותרים בעיות בדרך בירוקרטית: הם יצרו לכבודה מסדרון ארוך ודלת בקצהו ותור גדול של אנשים לפניה וביקשו ממנה להמתין שם בינתיים. ישבה מיכאלה על כסא בתור (מספרה 2137. כרגע נכנס מס' 54) וחיכתה חסרת מעש.
ידיו של כרוביאל לעומת זאת היו מלאות עבודה. הוא היה עסוק בלהוביל שורה ארוכה של כרובים לגן עדן. כן, גם לכרובים יש גן עדן. אמנם גן עדן פשוט יחסית - בסך הכל כמה ערוגות שטופות שמש טובה וקצת שירת מלאכים, מצד שני גם תנאי הקבלה לשם יחסית נמוכים (הכרוב יצא טוב?)
בדרך כלל היה כרוביאל מערסל את הכרובים בידיו בדרכם לגן העדן, אלא שהפעם הם נאלצו להתגלגל בכוחות עצמם - הם פשוט היו רבים מדי. כולם נמחצו בבת אחת באותו הארגז בתאונת דרכים כשאיזה מכונית נכנסה מאחור בטנדר של הירקן, כולם חוץ מאחד, שהיה הכרוב העליון בארגז. ההתנגשות העיפה אותו באוויר ולרגע נראה היה שנִצָּל, אלא שבעודו מרחף בין שמים לארץ פגע בו כמו חץ מקשת מכשיר טלפון סלולארי שעף מהמכונית הפוגעת וננעץ עמוק בראשו (זה כל מה שיש להם לכרובים האלה - ראש, כלומר ראש כרוב). כרוביאל הרחום שלף ממנו את המכשיר הסלולארי ועכשיו הוביל את השיירה בעודו שקוע במכשיר מנסה ללחוץ על הכפתורים השונים ולהבין מה כל האפליקציות האלה עושות.
כיוון שעיניו של כרוביאל היו תקועות במסך, הוא פספס את הכניסה לעולם הבא ומצא עצמו תקוע במסדרון ארוך שהוא היה מוכן להשבע שלא היה שם אתמול. מיכאלה הבחינה במלאך התועה, קפצה מכסאהּ וקראה לעברו בהתרגשות: "יו האייפון שלי! איזה מזל, אתה חייב להראות לי איך יצא הסלפי". כרוביאל הנבוך נתן לה את המכשיר. אבל מיכאלה היתה עכשיו יצור שמימי והאייפון שלה נשאר גשמי (הכרוב בלם את המכה והמכשיר לא ניזוק כלל) והיא גילתה לאכזבתה שמסך המגע אינו חש באצבעותיה ואיננו מגיב להן. "איך הצלחת להפעיל אותו קודם?" היא שאלה את כרוביאל. "ככה", ענה לה כרוביאל ולחץ על המסך שהגיב בצלצול צורמני (מלאכים, כידוע, הם אמנם יצורים שמימיים, אבל אין להם בעיה להתממשק גם לעולם הגשמי). מיכאלה התעשתה מהר. "רגע, אתה יכול להפעיל אותו, אז קדימה תפתח פייסוש". "מה זה פייסוש?" שאל כרוביאל הנבוך. "נו, פייסבוק, האפליקציה של פייסבוק" "מה זה פייסבוק?" שאל כרוביאל שניסיונו בטלפונים חכמים לא היה גדול משל הכרובים בהם טיפל. מיכאלה לא התייאשה ולמרות הלחץ וההתרגשות, הנחתה את כרוביאל בסבלנות צעד אחר צעד איך לפתוח את האפליקציה ולחפש את הפוסט האחרון שלה. "יש! הסלפי יצא טוב!" קפצה מיכאלה משמחה שהלכה וגברה כששמה לב שזכתה למעל עשרת אלפים תגובות, מספר שהיה בשבילה שיא חדש ושעוד ילך ויגדל במהלך הערב אחרי שה"פוסט האחרון של מיכאלה" ייתפרסם גם במבט לחדשות ובחדשות ערוץ עשר. "לפחות זכיתי להגשים את חלומי לפני הסוף", חשבה ובהיותה מי שהיא מיד פנתה לחלוק את שמחתה עם הסובבים אותה. "בוא, עשית לי את היום" אמרה לכרוביאל והדריכה אותו איך לפתוח לעצמו פרופיל פייסבוק ואיך לצלם סלפי של עצמו. "תעשה בזווית, שייראו את הכנפיים שלך, יש לך כנפיים יפות, חבל להסתיר". אחר כך שכנעה אותו לעשות סלפי משותף איתה: "כולם מכירים אותי, אז יעשו לך מלא לייקים" ומתחת הנחתה אותו לכתוב: "מיכאלה, המלאך שלי". בתור הדובדבן שבקצפת היא שלחה לו הצעת חברות מהחשבון שלה שהוא כמובן אישר מיד.
מפה והלאה הדברים התגלגלו במהירות. תוך מספר שעות זכה כרוביאל המלאך (מקום עבודה: גן עדן) למספר החברים המקסימלי שפייסבוק מאפשר ותמונתו עם מיכאלה זכתה גם היא למעל לעשרת אלפים לייקים, מספר שגם הוא הלך וגבר עם כל שעה שחלפה. "אולי נפתח לך גם אינסטגרם?" הציעה מיכאלה.
השמועה עשתה לה כנפיים (תרתי משמע) ובעולם הארצי שלנו כאן הרשתות החברתיות רחשו פעילות ושמועות ושמועות שכנגד. אנשים שכבר שנים לא נכנסו לפרופיל הפייסבוק שלהם ניערו ממנו את האבק ושוטטו ברשת מנסים להתחבר או לפחות להציץ בסלפיי של המלאכים שמתהלכים בינינו. היו שטענו שהכל פייק ניוז וסתם מתיחה של איזה אמן פוטושופ מתלמד: "אפשר אפילו לראות איך הכנפיים לא באמת מתחברות שם". אחרים טענו שזו הוכחה ניצחת שהמשיח מגיע בקרוב, למרות שלא הצליחו להסכים ביניהם על טיבו של אותו המשיח ומה הוא יביא באמתחתו.
גם בעולמות העליונים רבתה המהומה. מלאכים, כעיקרון, הם יצורים חסרי אגו, אבל הם בכל זאת סקרנים ונבונים ולמספר לא קטן מהם יש מכשירי טלפון חכמים (בתוקף תפקידם כמובן). אלה היו הראשונים ללכת בעקבות כרוביאל ולפתוח לעצמם חשבונות פייסבוק ואינסטגרם. האחרים במהרה הצטרפו לגל ופנו למחלקת השירותים הניידים בבקשות שגם להם ינפיקו מכשירים שכאלה. המחלקה התקשתה לעמוד בביקוש. עד כה הלקוח הכמעט יחידי שלהם היה השטן שהשתמש במכשירים האלה לקנות נשמות של צרכני סלולר מתוסכלים.  המלאכים פתחו חשבונות ועשו סלפיים והתחברו והגיבו (וחלקם אף התקוטטו) אחד עם השני ועם דרי העולם שלמטה. בתוך כל הרחש והפעילות הזאת, כרוביאל, שנשאר צמוד למיכאלה והמשיך לקבל ממנה עצות טובות, הפך, ללא עוררין, למלך הפייסבוק של העולם הבא ומלאכים התחננו בפניו שיאשר את בקשות החברות שלהם ויעשה להם לייק. מרוב עיסוקיו הווירטואליים הוא שכח את מחויבויותיו הארציות (או יותר נכון השמימיות) וערמות גדולות של כרובים המיועדים לגן העדן החלו להצטבר במסדרון.
מי יודע לאן היה כל העסק מתגלגל אלמלא מטטרון שהיה צריך לסדר משהו במשרד שבקצה המסדרון. בעודו מפלס את דרכו בפרוזדור הרוחש מלאכים, הוא נתקל באחד הכרובים שהתגלגלו שם על הרצפה ומעד. מטטרון כידוע הוא ה"קול של אלוהים" ועל כן זעקת הכאב שלו נשמעה מקצה העולם ועד קצהו ובבת אחת תשומת הלב של הדרגים הבכירים ביותר הופנתה למתרחש במסדרון הצפוף.
הדיון ערך זמן מה, אבל לבסוף נמצא פתרון שהשביע את רצון כל הצדדים. המסדרון הפך לאגף חדש של העולם הבא - האגף הווירטואלי. כמו העולם הבא הקלאסי - גם זה הווירטואלי חולק לשתי מחלקות - גן עדן וגיהנום. אבל בניגוד לעולם הבא הקלאסי, שההבדל בו בין גן העדן לגיהנום בולט לעין וניכר למרחוק, בזה הוירטואלי מבחוץ שתי המחלקות נראות די דומה - סתם מסדרון ארוך ובו ישובים הדיירים, עסוקים במכשירי הטלפון החכמים שבידיהם. אבל בשעה שכל סלפי או פוסט שתפרסם בגיהנום הוירטואלי זוכה לתגובות מביכות או לקיתונות של בוז: "יה סתום, אתה נראה פה כמו צפרדע" או אפילו יותר גרוע להתעלמות מוחלטת, בגן העדן הווירטואלי כל פוסט או סלפי שכזה זוכה מיד למאות לייקים ותגובות ואישורים.
ומה עם כרוביאל? אומרים שאין מלאך אחד מבצע שתי שליחויות, אבל כך בדיוק קרה במקרה של כרוביאל. הוא התבקש להעביר את כל חובותיו הכרוביים לסגנו חַסיאל שעד כה היה אחראי על החַסוֹת בלבד ובמקום זאת הוא התמנה לתפקיד בכיר בגן העדן הווירטואלי. בין הצ'ופרים של התפקיד החדש כלול גם טלפון חכם, כך שהוא יכול להמשיך ולתחזק את הפרסונה הווירטואלית שלו. כמובן שהוא ממשיך להעזר בעֵצותיה של מיכאלה שזכתה להיות הדיירת הראשונה בגן העדן הווירטואלי. ביחד ההצלחה שלהם בניהול המקום כל כך גדולה שהשמועה אומרת שכמה וכמה מהחבר'ה היותר צעירים בגן העדן הקלאסי כבר ביקשו העברה לשם.

יום שישי, 9 בנובמבר 2018

הקריצה

הרבה סיבות יש לו לאדם להתאהב באישה - יופיה, מגע ידה, אישיותה הכובשת או משהו שאמרה. במקרה שלו זו היתה קריצה - הוא התאהב בגלל קריצה. זה קרה בקבלת הפנים שארגנה אגודת העיתונאים לכבוד השנה החדשה. כל המי ומי היו שם וגם הוא היה שם. למרות שלא ממש התחשק לו. החַבֵרה שלו בדיוק נפרדה ממנו כמה ימים קודם והוא עדיין התקשה לעכל את העניין. הוא היה גבר מושך, כזה שכל הבחורות רודפות אחריו. אולי משום כך זה כל כך פגע בו. אולי התרגל שתמיד הוא הקובע והמחליט ופתאום היא קמה ועוזבת. מה עכשיו? כבר שקל לוותר על קבלת הפנים הזאת, עדיף מאשר להתחיל לחפש בת זוג לרגע. בסוף בכל זאת בא. אם אתה לא שם - אתה לא קיים ובמקצוע שלו "ניראות " זה שם המשחק.
הוא בא לבד. בדיוק עמד ליד בר המשקאות כשהיא נכנסה לאולם לבושה באיזה שמלה כחולה שהחמיאה לה במיוחד. עיני כל הגברים בחדר הופנו אליה, גם שלו. זה רפלקס, לא משהו שהמוח מעורב בו בכלל. ראה, התרשם והחליט לוותר. היה לו מספיק לזמן מה, הוא לא במשחק, לא מעוניין. אבל רגע לפני שהסיט את מבטו ממנה היא הבחינה בו, הסתכלה ישר לעיניו, חייכה חיוך קטן וקרצה לו קריצה.


היתה זו קריצה חמודה, שובבה ובאותו הזמן רבת משמעות - כאילו אמרה לו: "איתי זה יהיה אחרת, משהו מיוחד, משהו שעוד לא היה לךָ אף פעם" או אולי דווקא: "איתךָ זה יהיה אחרת, משהו מיוחד, שעוד לא היה לי אף פעם". באופן כמעט לא רצוני הוא חייך וקרץ לה בחזרה.


והיא צדקה, איתה זה באמת היה משהו מיוחד. מספיק מיוחד ששש עשרה שנה אחר כך עדין הם ביחד, הם ושלושת ילדיהם. הוא חשב על כך כששכב עייף במיטה וחיכה לה שתסיים את ענייניה בחדר המקלחת. בקושי החזיק את עיניו פקוחות, אבל היה נחוש בדעתו לפחות לזכות בחיבוק אחד משותף בטרם יצללו כל אחד לשנתו. היה יום קשה. תמר היתה צריכה עזרה בלימודים ורועי נפל מהנדנדה בגן הציבורי ונפצע והיה צריך לקחת אותו למרפאה ודן הקטן - דן הקטן עדיין לא דיבר, כבר בן שנתיים וחצי ועדיין לא הוציא מילה מפיו. הרופאה בבית החולים היום הבטיחה שהפעם מצאו את הבעיה ויהיה בסדר, אבל הוא כבר שמע הבטחות כאלה בעבר.
מבלי משים נדדו מחשבותיו למסיבת יום ההולדת הארבעים שהיא ארגנה לו רק כמה ימים קודם. באו חברים מכל התקופות בחייו, איך היא מצאה אותם? במיוחד הוא נזכר בגידי, ידידו מהתיכון, זה שמעולם לא התחתן ותמיד היה בנסיעות לפה או לשם. גידי בא למסיבה עם איזה חתיכה סקסית בת עשרים וקצת שהייתה דבוקה אליו כל הערב. עכשיו, כשהוא שוכב כך במיטה הוא התלבט, ולא בפעם הראשונה, האם בחר נכון כשהחליט לקשור את גורלו עם אישה אחת ולשאת בעול גידול משפחה. תנועה מטושטשת בשדה הראייה שלו החזירה אותו לכאן ועכשיו והוא שם לב שכבר זמן מה שהיא עומדת מולו ומתבוננת בו. כשראתה שחזר אליה ועכשיו גם הוא מבחין בה, עלה חיוך קטן על פניה והיא קרצה לו קריצה. הוא חייך וקרץ לה בחזרה, ושוב היה בטוח שבחר נכון. רק אלוהים, עַשֵה שדן ידבר כבר סוף סוף.


כמעט ארבעים שנה עברו מאז שדן התחיל לדבר, התחיל ומאז לא הפסיק, הנה בדיוק עכשיו אמר שלום והלך עם אשתו לביתם והוא נשאר כאן בביתו, איתה, עם זוגתו מזה יותר מחמישים שנה ועם זיקנתו ועם זיקנתה. גבו כַּאָב כשנעל אחריהם את הדלת. גם פרק היד כּאב לו. אבל יותר מכל כאב לו בְּפְנים. שוב היא שאלה את דן ואישתו מתי הם מתכננים להתחתן ושוב דן הזכיר לה איך רקדה בחתונתו ואיך אמרה לכל הקרואים שזה היום המאושר בחייה והיא נבוכה קצת ואמרה: "נכון, באמת איך יכולתי לשכוח?" אבל עשר דקות אחר כך היא שאלה אותם שוב "וּמתי תתחתנו?". אחרי שנעל את הדלת, הלך לארון התרופות ובזהירות הוציא ממחַלֵק המנות את התרופות של שניהם לַערב: הכדור הלבן הגדול והכחול ושני הצהובים בשבילה, הלבן הקטן והוורוד בשבילו. כמו בכל יום היא שאלה: "בשביל מה אני צריכה לקחת את כל הכדורים האלה?" וכמו בכל יום הוא הסביר לה בסבלנות אין קץ מה עושה כל אחד מהם ולמה חשוב שתיקח אותו. היא התרצתה והביאה לשניהם כוסות מים ובשקט הם בלעו את הכדורים שלהם אחד אחר השני. הוא סיים לפניה והתבונן בפניה המקומטים בשעה שבלעה את הכדור האחרון, תוהה כמה זמן עוד יוכלו להחזיק כך מעמד ומניין ימצאו להם הכוחות לכך. כשמבטו חזר להתמקד בה הוא הבחין שגם היא מסתכלת בו. באותו הרגע חזר הניצוץ לעיניה והיא חייכה חיוך קטן וקרצה לו קריצה והוא ידע שהכוחות ימצאו, כי אִתה זה משהו מיוחד, משהו שעוד לא היה לו אף פעם. הוא חייך וקרץ בחזרה.


יום חמישי, 20 בספטמבר 2018

החור שבקיר

החור היה קטן, בערך בקוטר של הזרת שלי, אבל לא זה מה שמנע ממני לעבור דרכו ולהצטרף לכולם שם בצד השני. מה שעצר אותי הייתה ההתנגדות הנחרצת שלהם, התנגדות עזה ובלתי מתפשרת. הם אפילו לא היו צריכים להראות אותה בשום דרך פיזית. היא פשוט היתה שם, נוכחת. הרגשתי אותה מעבר לקיר וכשהצצתי דרך החור נדמה היה לי שאני ממש רואה אותה שם בצד השני אפורה וסמיכה באוויר. דבר אחד הוא להשחיל פיל דרך קוף של מחט. את זה אני יודע לעשות, מישהו פעם, באיזה פאב, לימוד אותי איך. דבר אחר לגמרי הוא לעשות את זה מול ההתנגדות האקטיבית של האנשים בצד השני. לכאורה מה ההבדל? הם הרי לא יעיזו לגעת בך כשתעבור, אבל רק לכאורה: כשיש התנגדות, קווי האנרגיה לא זורמים נכון. אקטופלזמה לא מתגבשת איפה שצריך ולפעמים אפילו יותר גרוע מתגבשת איפה שלא צריך. לא חברים, את הטריק הזה אני לא מנסה. בטח שלא כאן, בבית שלי כשכל משפחתי שם בצד השני של הקיר.
אני יכול כמובן להצטרף אליהם גם בדרך יותר קונבנציונלית - לצאת מחדר השינה דרך הדלת, משם להמשיך בפרוזדור ומשם למבואה ומשם לחדר המגורים הגדול שמשמש גם סלון וגם פינת אוכל. אבל יש גם את החור הזה - בערך בקוטר של הזרת שלי, שפעם, לפני שהיתה רשת אלחוטית בכל בית, שימש להעביר את החוט של האינטרנט מהסלון לחדר השינה. עכשיו, אחרי שנים ללא שימוש, סוף סוף החוט נתלש ונותר רק החור, קורץ ומפתה: "שבור את השגרה", "הראה לעצמך שעוד נותר בך שמץ מהלחלוחית וה"מגניבות" שפעם היו בך". "פשוט קצֵר את הדרך ועבור דרך החור".

פעם זה היה כל כך פשוט - לא היה אף אחד בצד השני ואם במקרה היה - לא היה אכפת לו ויכולתי פשוט לעבור. כמו חייל שיוצא לחופשה אחרי אימון מפרך או סטודנט שמשתתף בכנס בעיר זרה - הכל פתוח ואין שום מחויבות ולאיש לא אכפת. אתה יכול להשתכר אם בא לך, או להתנשק עם מישהי שפגשת רק עכשיו, או לשיר בפאב אפלולי מוקף בסטודנטים גרמנים לרפואה על ה"גברת מהגבעה הירוקה - שיכולה להשתין ממש כמו מזרקה" או ללכת לשפת הים בשלוש בלילה ולילל בקול גדול אל הירח. אתה אפילו יכול לתת לרוסי זקן אחד, שפגשת במקרה, ללמד אותך איך לעבור דרך חור שאפילו יותר קטן מהזרת שלך - אם רק תועיל בטובך ותקנה לו, בבקשה, בקבוק של וודקה, כי הוא ממש, אבל ממש, במקרה שכח את הארנק שלו בבית.
אבל אז, יום אחד, אתה פוגש מישהי ופתאום אתה מבין שאתה רוצה לבלות איתה את שארית חייך ודווקא בגלל שכל כך אכפת לך ממנה וְלָה אכפת ממך, אתה מתחיל להסתיר ממנה דברים. טוב לא ממש "לחיות בארון", בכל זאת סיפרת לה על חיבתי לסרטים יפניים וגם גליתי לה שאני נמשך לדמויות הנשים המעוותות בציורים של Lori Earley ואפילו סיפרתי לה על הדיסק Ophiliac של Emily Autom שאני מאזין לו כשאני מרגיש שהחיים הם יותר מדי. אבל לספר גם על הגברת מהגבעה הירוקה שיכולה להשתין ממש כמו מזרקה? זה כבר יותר מדי, שלא לדבר על לזלוג מצד אחד של הקיר לצידו השני דרך חור שהוא בערך בקוטר של הזרת שלי. אתה הרי רוצה שיהיו לכם חיים יפים ושלווים וטובים. חיים משוגעים - כבר היה לך מספיק.
אז אתה מתחיל ללכת בתלם ודי מהר מגיע אמיר - הבכור שלנו, ואפילו ללכת לסרט הופך להיות פרויקט ואחריו תמר ולה הכל הולך קשה, אז אתה צריך לרכז את כל הכוחות שלך שם ואחרי כמה שנים דורון ושי בהפרש של שנה ועכשיו אתה כבר ראש משפחה והמבוגר האחראי וכשאבא נפטר, אמא ממנה אותך גם ל"ראש המשפחה" שלה וכשהדוד ברנרד נפטר אתה בפועל כבר מתמנה ממש לראש השבט למרות שאף אחד לא אומר כלום במפורש. הם פשוט מצפים שאתה תארגן את כולם ותדאג שהמשפחה כולה תיפגש בחגים ובשמחות. מה שמתחיל כמשחק והעמדת פנים: בוא נדמיין שאנחנו גדולים - הופך להיות מי שאתה. כל כך הרבה תלוי בך - אתה הדוגמה והמופת שלהם ומי שמטפל ומפרנס ולא רק שאין לך זמן לעשות דברים משוגעים, כבר אפילו לא מתחשק לך. "את זה?" "איזה דוגמה אני נותן פה לילדים שלי?" ואתה בוחר בנכון ובראוי ובצפוי.
ובכל זאת נשאר איזה געגוע. געגוע שמנסה מדי פעם להתפרץ: לעשות משהו משוגע, לא צפוי, כמו להופיע כך סתם באמצע הסלון אחרי שעברת מחדר השינה דרך החור הקטן הזה שבקיר ששימש פעם לחוט של האינטרנט. אבל אני מרגיש את ההתנגדות שלהם: של אשתי, של אמיר ושל אשתו הטרייה רחל, של תמר, של דורון שקבל חופשה מהצבא ושל שי שאחרי הארוחה עוד מתכנן לארגן הערב פעולת-חג בתנועת הנוער. אני אפילו מרגיש התנגדות משאר קרובי המשפחה היותר רחוקים שהתאספו שם בסלון לכבוד החג. התנגדות שהם עצמם לא מודעים לה. אם היית שואל אותם: "בעצם לְמָה ולָמָה אתם מתנגדים?" הם בכלל לא היו מבינים על מה אתה מדבר. ויחד עם זאת ההתנגדות שלהם אמיתית ונחושה: אל תעבור דרך החור הזה בקיר!
"לָמָה בעצם הם מתנגדים?" אני שואל את עצמי והתשובה ברורה: הם תלויים בך, הם צריכים אותך צפוי ושפוי וסולידי ואחראי. "אבל הם לא באמת תלויים בי", אני מוחא: "ברוך השם - הילדים כבר גדלו וכל אחד מהם ומשְאר האנשים האלה שם בסלון יצא מוצלח, אדם שלם, שיכול להסתדר בכוחות עצמו. אם חלילה אמות פתאום - הם בוודאי יהיו עצובים מאד אבל ללא ספק יוכלו להמשיך הלאה בחייהם גם בלעדי". נכון, אבל זה בכלל לא העניין, הם כבר לא זקוקים לך פיזית, אבל הם עדיין זקוקים לך כסמל, כרעיון, כאי של יציבות בעולמנו הכיאוטי. זה שמספק את הרקע והביטחון והקהל להצגה שלהם - זה שבְּמה שהוא לא עושה נותן להם את האומץ להעיז ולעשות. עמוד התווך שעליו נשען הבניין, המנהיג. אפילו השם שלי - "משה" משתלב בכך - זה שנושא את משא העם ומגדל אותם אל עבר הארץ המובטחת - זאת שאליה לא יכנס בעצמו. אם אעבור עכשיו דרך החור הקטן זה ואופיע שם לפניהם כך פתאום, בסתירה לכל מה שהם רגילים ומאמינים בו - הרי אנפץ את כל זאת לרסיסים ובכלל לא בטוח שאחר כך אפשר יהיה לתקן. לכן הם כל כך מתנגדים. מתנגדים אפילו מבלי שידעו שהם מתנגדים. ואני אוהב אותם ומקבל עלי את התפקיד ברצון ואני כבר מוכן לוותר על כל העניין, למרות שכאן מול הפרצוף שלי קורץ לו החור הקטן הזה…
"משה, אתה בא? רוצים להתחיל לאכול", אני שומע קולות קוראים מהסלון. "רק רגע, בדיוק יצאתי מהשירותים", אני משיב ומוסיף: "תתחילו להתיישב סביב השולחן, אני כבר מגיע". הם מתחילים להתיישב: אישתי, ואמיר ורחל, ואני שומע את הדוד לני שואל את הדודה קלרה אם היא רוצה שישב מימינה או משמאלה ושי ודורון מתיישבים אחד ליד השני ומיד מתחילים בקרב מזלגות וכשתמר פולטת בציניות שהם מזכירים לה את התאומים twiddle dee ו twiddle dum מאליסה בארץ הפלאות אני מוכן להשבע שאני גם שומע אותה מגלגלת את עיניה. פתאום, בתוך ההמולה הזו אני מרגיש משהו או יותר נכון מפסיק להרגיש אותו - ההתנגדות שלהם - היא נעלמה. כמובן, תשומת הלב של כולם מרוכזת עכשיו בשולחן האוכל.
הדחף לעבור וההתנגדות מהצד השני - כמו שני מתגוששים שדוחפים בכל הכוח זה מול זה ופתאום האחד מרפה והשני עף קדימה. איך שהתנגדות נעלמת, בלי לחשוב פעמיים אני עובר דרך החור שבקיר.
אני כבר כמעט מסיים להתממש בצד של הסלון כשאני מתחיל להרגיש שוב משהו מההתנגדות ההיא ואני מבין שבכל זאת הייתי פזיז מדי. בצד השני של השולחן, ממש מולי, הדוד לני בדיוק הרים את עיניו ועכשיו הן מסתכלות ישר לעברי. הוא עדיין לא ראה אותי אבל תוך כמה מיקרו שניות זה יקרה. לפני שייגרם נזק, אני מיד מְשַהַפֵּךְ את השדה שסביבי ומתחיל לזלוג חזרה דרך החור לחדר השינה. אם הספָּקתי, לא ישאר זכר מהמעשה. אבל בכל זאת ברגע האחרון, כשכמעט כולי כבר כאן ורק הכיס של מכנסי עדיין נמצא בסלון, אני מושיט לשם את ידי ומוציא מהכיס את מכשיר הפלאפון שלי ומניח אותו על השידה שנמצאת בדיוק מתחת לחור שבקיר בצד של הסלון. כשאני מסיים להתממש חזרה בצד של חדר השינה אני פוסע בצעד נמרץ לעבר הסלון, הפעם בדרך המקובלת - הדלת, המסדרון, המבואה.

בכניסה לסלון אני מתעכב לרגע ומפריח שאלה לחלל החדר: "תגידו, מישהו ראה את הפלאפון שלי?" "נו באמת, משה, הפלאפון - זה מה שחסר לך עכשיו?" אשתי נוזפת בי, אבל הדוד לני מרים שוב את מבטו לעבר החור שבקיר והוא מצביע על השידה שמתחת ואומר: "הנה, משה, זה שם". "תודה" אני עונה לו וההקלה שנשמעת בקולי אמיתית לגמרי. "עכשיו בוא כבר ותצטרף אלינו" הוא מוסיף ואני ממהר לעשות כדברו ותופס את מקומי בראש השולחן ומוזג את היין לכוסות ומרים את שלי לגובה העיניים, ומסתכל סביבי על משפחתי האהובה ומברך את כל הנוכחים ב"חג שמח".

יום חמישי, 30 באוגוסט 2018

לטאה זריזה

על המדרגה העליונה בקומה השלישית רובצת לטאה, לטאה קטנה וחמודה, אם תפחיד אותה תגלה שהיא מאד זריזה. לכן גם קוראים לה "לטאה זריזה". אני לא צוחק - חיפשתי אותה במגדיר הלטאות וכך קוראים לה. כרגע היא משתזפת בשמש הקיצית. לאנשים זה בהחלט יום חם מדי, אבל ללטאה הזריזה - זה בדיוק מזג האוויר המתאים והיא כרגע רובצת שם בשלווה, נהנית מחייה. תהני לטאה, תהני מהשלווה שלך, כי תיכף את הולכת לחטוף את השוק של חייך, עוד רגע ויבהילו אותך כך שתרוצי כל עוד נפשך בך, תמלטי על חייך וכולם יבינו למה קוראים לך לטאה זריזה.
איך אני יודע? פשוט מאד - זה אני שהולך להבהיל אותה ככה. מי אני? שמי יוסף ואני גר כאן בבניין - בקומה הרביעית, דירה ארבע. אני מתאר לעצמי שעכשיו אתם כבר בטח חושבים בליבכם: "איזה בן אדם רע היוסף הזה - הולך להפחיד לטאה קטנה וחמודה שלא עשתה לו כלום". אבל אין דבר יותר רחוק מהאמת. אני לא בן אדם רע. למעשה הרבה אנשים אפילו אומרים שאני בן אדם טוב. הדבר האחרון שאני רוצה לעשות זה להפחיד את הלטאה הזאת, אבל הנה אני עומד כאן בקצה המדרגות בקומה הרביעית, מחזיק בידי את השקית של הזבל ולמרות שגם הפעם אנסה ככל יכולתי שלא להפחיד אותה כשארד למטה לפחי האשפה - אני כבר יודע בוודאות שלא אצליח ובסוף היא תבחין בי, תחטוף את השוק של חייה, תנוס כל עוד נפשה בה, תנסה למצוא מפלט ולא תצליח, תתנגש בקיר ותזנק ממדרגה למדרגה עד שייאפסו כוחותיה.
בכל אשם הקבלן שבנה את הבניין הזה או אולי הארכיטקט שתכנן אותו - בית מדורג של חמש קומות אבל בלי חדר מדרגות בפנים - רק מעלית. כיוון שבלי מדרגות אי אפשר - הוא הוסיף בצד של הבניין - בחוץ - גרם ארוך של מדרגות מהרחוב עד לקומה הרביעית, כמו מסדרון אחד ארוך ותלול, כמעט ללא מוצא - מצד זה קיר, מצד זה חומה ורק מדי פעם פתח - לגינה של אותה הקומה. מעטים הדיירים בבנין - דירה לכל קומה ועוד יותר מעטים הדיירים המשתמשים במדרגות - שהרי יש מעלית יפה ומרווחת בתוך הבניין והמדרגות, כאמור, בחוץ חשופות לשמש. כך יוצא שהגינות והשמש ומיעוט האנשים - ממש מזמינים לטאות זריזות לבוא ולרבוץ שם, להנות מהחמימות של המדרגות.
אלא שאני צריך לעבור שם בכדי לזרוק את הזבל. טוב לא ממש צריך, יכולתי להשתמש במעלית, אבל פעם כשהורדתי את הזבל במעלית נקרעה לי השקית - בדיוק כשהייתי בפנים. אל תשאלו איזה סיפור היה לנקות את זה, לקח לי יותר מחצי שעה. מאז כשאני מוריד את הזבל אני תמיד משתמש במדרגות. אם יקרע - לפחות קל לנקות - לוקחים צינור מים ומשפריצים.
אז הנה אני יורד במדרגות, ושקית הזבל בידי ואני מנסה ככל יכולתי שלא להפחיד את הלטאה הזריזה. אבל כל כמה שלא אנסה - תמיד בסוף היא נבהלת. בהתחלה הלכתי סתם לתומי אפילו לא הבחנתי שיש שם לטאה - עד שהיא נבהלה. אחר כך ניסיתי ללכת בשקט ובצד. זה לא עזר, הלטאה שהיתה שם כנראה חשבה שאני מנסה לערוב לה ולצוד אותה כי בפעם ההיא היא נבהלה עוד יותר. פעם אחרת ניסיתי ללכת בכוונה במרכז המדרגות וברעש גדול - לתת ללטאה התראה מוקדמת כדי שתתכונן ותסתר, אבל היא פשוט קפאה על מקומה עד שהייתי ממש ממש קרוב ואז נסה על נפשה בכל המהירות, מבוהלת כל כמה שלטאה יכולה להיות. הפעם אני הולך לאט ובנחת, אולי תבין שאני לא מאיים עליה. לרגע נדמה שזה עובד כי היא ממשיכה להשתזף לה שם בשמש, עד שאני מתקרב צעד אחד נוסף ומיד היא מזנקת ונסה כל עוד נפשה בה. מצד שמאל יש לא רחוק ממנה פתח אל הגינה של הקומה השלישית, אבל היא מרוב בהלה מזנקת דווקא ימינה וקופצת מדרגה ורצה בכל המהירות. הנה היא נתקלה בקיר, ידעתי שזה יקרה. עכשיו היא קופצת עוד מדרגה ושוב אין היא יכולה לחזור לגינה של הקומה השלישית, ולי אין ברירה אלא להמשיך לרדת בעקבותיה ולהמשיך להבהיל אותה. "לא, לא", אני מנסה בקול רך, "אל תבהלי, לא אעשה לך כלום, אפילו לא אגע בך, רק תני לי לעבור על פניך". אבל הלטאה לא מבינה שפת בני אדם ובניגוד לחתול או לכלב - אפילו לא את הטון של קולו והיא ממשיכה לרוץ ואני בלית ברירה ממשיך לרדת ושוב אני מבהיל אותה ושוב היא מזנקת עוד מדרגה - אבל אין מנוס - כך זה ימשך, לפחות עד הקומה השניה ואולי כבר כל הדרך למטה.
איזה מזל, בקומה השניה היא קפצה שמאלה ונסה לגינה ששם. רווח לי, אבל ליבי עדיין כבד ומצפוני לא שקט. הלוואי שהיתה לי דרך שלא להבהיל אותה…
...ארבעים שנה חלפו…
ושוב על המדרגה העליונה בקומה השלישית רובצת לטאה, קטנה וחמודה, קוראים לה "לטאה זריזה", בדקתי את זה באינטרנט, בחיי. כרגע היא משתזפת שם בשלווה בשמש הקיצית. תהני לטאה, תהני מהשלווה שלך, כי תיכף את הולכת לחטוף את השוק של חייך, עוד רגע ויבהילו אותך כך שתרוצי כל עוד נפשך בך, תמלטי על חייך וכולם יבינו למה קוראים לך לטאה זריזה.
איך אני יודע? פשוט מאד - זה אני שהולך להבהיל אותה ככה. מי אני? שמי עומר ואני גר כאן בבניין - בקומה הרביעית, דירה ארבע.  כבר כמה שנים שאני גר כאן, מאז שחזרתי לגור בעיר הזאת.
בטח אתם חושבים לכם שאני איזה רשע או אחד שנהנה להתאכזר לחיות - בכוונה הולך להפחיד לטאה קטנה וחמודה שלא עשתה לו כלום. אבל דעו לכם שאין דבר יותר רחוק מהאמת. אני לא רשע ולא אכזר והדבר האחרון שאני רוצה זה להפחיד את הלטאה הזאת. אני פשוט יודע בוודאות שזה מה שיקרה: אני אתחיל לרדת במדרגות מחזיק בידי את שקית הזבל, ולמרות שגם הפעם אנסה ככל יכולתי שלא להפחיד אותה - בסוף היא תחטוף את השוק של חייה, תנוס כל עוד נפשה בה, תנסה למצוא מפלט ולא תצליח, תתנגש בקיר ותזנק ממדרגה למדרגה עד שייאפסו כוחותיה.
מה לא ניסיתי, תאמינו לי, הלכתי סתם לתומי, אפילו לא הבחנתי שיש שם לטאה - עד שהיא נבהלה. אחר כך ניסיתי ללכת בשקט ובצד, שלא תרגיש, אבל היא נבהלה עוד יותר. פעם אחרת בכוונה עשיתי רעש שיהיה לה זמן להתכונן ולהסתתר, אבל היא פשוט קפאה על מקומה עד שהייתי ממש ממש קרוב ואז נסה על נפשה מבוהלת עד כמה שלטאה יכולה להיות.

אפילו ניסיתי לוותר על כל העניין ולהשתמש במעלית כשאני מוריד את הזבל, אבל בדיוק אז השקית נקרעה לי והיה כזה סיפור לנקות את זה - שאין ברירה - את הזבל, אני מוריד במדרגות. אבל מה לעשות עם הלטאה? הפעם אני מנסה ללכת לאט ובנחת, אולי תבין שאני לא מאיים עליה. לרגע נדמה לי שזה עובד, אבל עוד צעד אחד קרוב מדי ומיד היא מזנקת ונסה כל עוד נפשה בה. מרוב בהלה היא מזנקת דווקא לצד ימין ומפספסת את הכניסה לגינה מצד שמאל ואז היא קופצת מדרגה וממשיכה לרוץ בכל המהירות. הנה היא נתקלת בקיר, ידעתי שזה יקרה. עכשיו היא קופצת עוד מדרגה ועוד אחת. "לא, לא" אני מנסה בקול רך: "אל תבהלי, לא אעשה לך כלום, רק תני לי לעבור ותראי שאת נפטרת ממני". אבל הלטאה ממשיכה לרוץ ואני בלי ברירה ממשיך לרדת בעקבותיה ולהבהיל אותה שוב ושוב. Shit, היא פספסה גם את היציאה בקומה השניה… איזה מזל שבקומה הראשונה היא סוף סוף מוצאת את הפתח. רווח לי, אבל ליבי עדיין כבד ומצפוני לא שקט. מחשבותי נודדות אל סבא יוסף שלי שגר כאן בדיוק בדירה שעכשיו שלי ושהיה בן אדם כל כך עדין וטוב. בטח היה לו איזה פטנט איך לא להפחיד אותן, את הלטאות האלה. אם רק הייתי מבקש בוודאי היה גם בשמחה מגלה לי את הסוד. אבל כשהיה בחיים הייתי רק ילד קטן, והדבר האחרון שילד קטן חושב לשאול את סבא שלו זה: "סבא, גלה לי איך אתה מצליח להוריד את הזבל מבלי להפחיד את הלטאה הזריזה שרובצת שם בדרך בקומה השלישית?"

יום שישי, 24 באוגוסט 2018

לקרוא בספר כמו פעם


ליום הולדתי השבעים ושתיים בא חברי הטוב שאול לבקרני והביא לי מתנה מיוחדת, ספר "כמו פעם". מאז שעברתי לגור בנהריה, לא רבים הם המכרים שבאים לבקר, אבל שאול איננו ככל המכרים, הוא חבר ילדות, למדנו יחד באותו בית ספר ולאורך השנים שמרנו על קשר וגם כעת ביום הולדתי השבעים ושתים הוא בא לבקרני. "איך היתה הנסיעה?" שאלתי כשאספתי אותו מתחנת הרכבת, "אל תשאל, איום ונורא" הוא פצח וחיוך גדול על פניו. "כבר בבאר שבע התישבה לידי איזה גברת, שלא הפסיקה לדבר בטלפון שלה בקולי קולות, וכשהיא השתתקה סוף סוף אז מישהו אחר התחיל ואחריו עוד אחד ועוד אחד. את מי מעניין כל הצרות שלהם? אבל אין לך לאן לברוח. בסוף בחיפה כבר לא יכולתי לסבול את זה יותר ועברתי לקרון ה'שקט', אתה יודע, זה של המקומות השמורים". "נו, וסוף סוף היה לך קצת שקט?" שאלתי. "כן, היה לי שקט, אבל זה היה יותר גרוע! פעם היו מעמידים שם פקח, שהקפיד שאנשים לא ידברו בטלפון, אבל עכשיו הם פשוט התיאשו, אז ממסכים את כל הקרון – אין שם קליטה, אין שם WiFi, אין כלום – תאר לעצמך חצי שעה להיות לגמרי מנותק מהעולם! חשבתי שאני הולך להשתגע, בקיצור, ממש חזרה לימי הביניים".
עוד לפני שעלה בידי להגיב, המשיך שאול את שטף דיבורו: "ואם כבר מדברים על ימי הביניים, חכה תראה מה הבאתי לך ליום ההולדת: הבאתי לך ספר, ספר 'כמו פעם'!". "אתה מתכוון ספר אמיתי, כזה עם כריכה ונייר והכל?" שאלתי נרגש. "כמובן ספר ניר וכריכה והכל, מה חשבת? ששאול יביא לך מתנה איזה קינדל-שמינדל אלקטרוני? אבל לא לזה אני מתכוון. אני מתכוון לתוכן של הספר, ספר שכתוב כמו פעם, משפטים ארוכים, תאורי נוף, עלילה שמתקדמת לאט ולא מפחדת לסטות הצידה. בטח שמת לב שהכתיבה היום – קופצנית כמו החיים המודרניים עצמם". "כן" הסכמתי איתו: "אתה צודק. אני אוהב את הכתיבה היום, אבל חייבים להודות שהיא קצרה, תמציתית, תזזיתית, פרק של חמישה עמודים נחשב ארוך, הכל דיאלוג שנון וישר ל'אקשן'. אני לעתים מתגעגע לכתיבה ההיא של פעם, עם המשפטים המפותלים והפרקים הארוכים...". "אגב, אני לא הצלחתי לסיים אותו", הזהיר אותי שאול ואחרי רגע הוסיף: " אבל יש לי הרגשה, שאתה דווקא תהנה ממנו הנאה רבה".
שאול הוציא מתיקו חבילה מרובעת וביד רועדת מהתרגשות פתחתי את העטיפה: כן, ספר 'אמיתי' עם ניר וכריכה והכל. אלא שאז נחשף חלקו הקדמי של הספר ולרגע נפלו פני: "המתכונים שלי לסלט חצילים" בישרה הכותרת. "קנית לי ספר בישול?!" זעקתי נעלב, מרגיש כמו אז בכתה י' כשהחבר'ה הצליחו למתוח אותי בענין הטיול השנתי. "לא, לא", מיהר שאול להרגיע, "אל תתן לכותרת להרתיע אותך, זה ספר על אמת, עם דמויות ועלילה והכל. כן, יש שם גם כמה מתכונים, אבל זה חלק מהכיף – הסופר לא מתבייש לעצור רגע בשטף העלילה ולספק לך מכון טוב לסלט חצילים, אגב את המתכון הראשון בספר ניסיתי והוא ממש מוצלח".
מאוחר בלילה, אחרי שהעלאתי את שאול לרכבת האחרונה לבאר שבע, וחזרתי לביתי, הכנתי לעצמי כוס תה טוב והתישבתי על הכורסה הנוחה לעיין בספר 'כמו פעם' החדש שלי: ההתחלה נראתה מבטיחה: "אם תסע מגוש שגב מזרחה, תגיע לעיירה הערבית סחנין. אם תמשיך משם עוד מזרחה, בכביש הישן לכיוון הכנרת תגיע לאיזור ההרים הסגולים, תוכל להבין את מקור השם הזה אם תקפיד להגיע לשם בשעות בין הערביים, כשקרני השמש האחרונות באות מאחרי גבך ומאירות  את ההרים שלפניך. שם בין ההרים הסגולים, מתחבא המקום שהבדוויים מכנים "הגבעות הקסומות..." המלים הילכו עלי את קסמן, אבל היה חם ונעים בחדר והשעה המאוחרת והעייפות עשו את שלהן...
למחרת בבוקר התעוררתי על הכורסה והספר בחיקי. לא נורא, יום חדש. היום אקרא "כמו פעם". אבל גם לפנסיונר יש את העיסוקים וסדר היום שלו ובין הפילטיס והברידג', הסידורים והקניות, כבר היה אחרי ארבע אחרי הצהרים כשסוף סוף מצאתי את הזמן לשבת על הכורסה (והתה לידי). לפני שאשקע בספר "כמו פעם" שלי, אולי כדאי להציץ בפייסבוק, רק לוודא שלא פספסתי משהו חשוב. בשבע הרגשתי רעב ועלה בדעתי שאולי עדיף שאניח סוף סוף לפייסבוק הזה. המשך הערב, לא היה יותר מוצלח. בין הודעות הוואטס-אפ והדואר האלקטרוני שלא קראתי מאז יום ששי, שוב היה קרוב לחצות ועדין לא התחלתי לקרוא. להרדם יומים רצוף על הכורסה לא רציתי (בעיות בגב).
ביום שאחרי, הבטחתי לעצמי שהיום "שום אלקטרוניקה", אבל כשסוף סוף סימתי את חובותי וניגשתי לספר, לא הספקתי לקרוא שלושה עמודים כשצלצל הטלפון: "סבא, ציירתי היום ציור של גמל" בישר לי קולו של נועם נכדי. אם הייתי צריך לתאר את הכיף שבחיי במלה אחת הייתי אומר "הנכדים". אז מובן שניהלנו שיחה ארוכה על גמלים ונועם שלח לי בוואטס-אפ את הגמל שצייר, ואני לא נשארתי חייב ושרבטתי לו גמל בחזרה. מפה לשם, כבר דברתי גם עם אחותו בת השנתיים, ועם הבן שלי ואשתו... ואז נזכרתי בדודה צילה שהבטחתי לה שאתקשר עוד בשבוע השעבר... בקיצור חלף עוד יום.
למחרת פשוט התיישבתי לקרוא, אפילו התקדמתי לא מעט כשאני רווה נחת מכל עמוד ועמוד וכל פיתול של משפט ותיאור נוף. עד שהגעתי למתכון הראשון של סלט החצילים: "שילוב מעניין, צריך לנסות" וכבר הייתי בדרכי למטבח כשנזכרתי בהבטחה שנתתי לעצמי: "לקרוא!" חזרתי לכורסה, את המתכון ננסה מחר. אבל ליתר ביטחון, עדיף לצלם אותו. שלא אצטרך לחפש את העמוד הנכון. לקחתי את הסלולרי לצלם את המתכון. "יש לך שלוש הודעות וואטס-אפ חדשות, חמישה אנשים עשו לייק לפוסט שלך ושנים גם הגיבו" הייתי מוכרח לבדוק...
למחרת החלטתי לקחת את הספר איתי ובכל רגע פנוי שיש לי – לקרוא. קראתי בתור בקופת החולים, בתור בסופר. בהפסקה בקולנוע, בשירותים ובאוטובוס בחזרה מהקניון. אבל הספר היה ספר "כמו פעם" והמשפטים הניפתלים ותיאורי הנוף לא הלכו טוב עם הבזקי הקריאה הקצרים והמקוטעים שלי. בשלב כלשהו כשמתי לב שאינני זוכר אם שולמית היא בתו של הגיבור או דווקא אחותו, הרמתי ידים והפסקתי. בלילה, לפני שנרדמתי, הרהרתי בעצב באורח חיי המודרני והקופצני שלא מאפשר לי להינות ולקרוא ספר "כמו פעם". נזכרתי גם בשאול ובדבריו על כך שלא הצליח לגמור אותו.
למחרת, קמתי בבוקר מוקדם ועליתי על הרכבת לבאר שבע. "לציבור הנוסעים, אנחנו מתנצלים, עקב שיפורים בקווי המסילה, יתכנו עיכובים והרכבת צפוייה להגיע לבאר שבע באיחור של חצי שעה". קולות של רטינה וכעס נשמעו מכל עבר, אבל אני, ספון בקרון ה"שקט" של המקומות השמורים, חייכתי מאוזן לאוזן: שלוש וחצי שעות של קריאה "כמו פעם" לפָנַי, אולי אפילו שבע אם נביא בחשבון גם את הדרך חזרה. הוצאתי את תרמוס התה שלי, התרווחתי במושב, פתחתי את הספר 'כמו פעם' והתחלתי לקרוא: "אם תסע מגוש שגב מזרחה, תגיע לעיירה הערבית..."

יום שבת, 17 במרץ 2018

נאמנות של חתול


כשהתחילה להתפשט השמועה שצריך לעשות פיומיגציה לספינה, מרבית המלחים נטו לצידו של הקפטן והתנגדו. לא שהיה להם מושג במה מדובר, המילה "פיומיגציה" היתה זרה להם, אלא שניסיונם כמלחים לימד אותם שכל שינוי בסדר היום הרגיל, יתורגם בסופו של דבר לעוד עבודה עבורם. גם לאחר שנודע ברבים שפיומיגציה היא תהליך בו מרססים את הספינה נגד עכברים ועכברושים בעזרת גז רעיל המרדים אותם, עדין היו הדעות חלוקות. היו שצידדו ברופא הספינה, וטענו שמכת העכברושים כבר בלתי נסבלת ושהגיע הזמן לעשות סופסוף משהו בעניין. אחרים, שעדין חששו שפיומיגציה זו פרושה עוד עבודה עבורם, טענו כנגדם שבכל ספינה יש עכברים ואין בכך משום חידוש או סיבה לפעילות מיוחדת ושכל הנושא לא היה עולה בכלל אלמלא נתפס רופא הספינה בקלקלתו כשניסה להתגנב באישון לילה למטבח ובטעות דרך על עכבר וצרח מרוב בהלה. לנימוק אחרון זה השיבו המצדדים שאם הגענו למצב שאדם אינו יכול ללכת בלילה על הסיפון מבלי לדרוך על עכבר, זו לבדה סיבה מספקת לפיומיגציה ושכל התנגדותו של הקפטן נובעת מכך ש"מר דמפסי" מונע ממנו לראות עד כמה חמורה הבעיה.

מר דמפסי היה חתולו של הקפטן, חתול ג'ינג'י גדול ושמן שבילה את מרבית עיתותיו בתאו של הקפטן, ישן על מיטתו. מדי פעם, היה יוצא אל המטבח לקבל משהו לאכול, או שהיה עושה טובה לישוב ומסתובב קצת על הסיפון, בדרך כלל קרוב לרגליו של הקפטן שהיה מתכופף ומלטף אותו בין האוזניים. מי שלא מכיר חתולים, היה עשוי לטעות ולחשוב שלפניו גוש שומן חתולי ג'ינג'י שלא יצלח לכלום, אולם די היה ברשרוש קל של עכבר וגוש השומן היה הופך למכונת ציד יעילה וזריזה כל כך, שאפילו הקפטן שהכיר היטב את מר דמפסי שלו, התפלא כל פעם מחדש.

אין ספק, הקפטן לא היה צריך לחשוש מפני עכברים בתאו. יחד עם זאת, ובניגוד למה שחשבו חלק מן המלחים, הוא היה מודע היטב למכת העכברים והעכברושים בספינה שגם בכמותם וגם בחוצפתם כבר עברו את גבולות הסביר. אז מדוע בכל זאת הוא התנגד לפיומיגציה? מאוחר בערב, כשישב לבדו בתאו, על יד שולחן העבודה הצר, הוא ניסה לברר לעצמו את העניין. הוא הסתכל על מר דמפסי השרוע על המטה, מנמנם כהרגלו. - אתה יכול להבין את זה, מר דמפסי? הוא שאל, אני פשוט מרגיש שהפיומיגציה הזאת היא דבר רע. נכון, אין לי הסבר הגיוני, אבל בכל זאת... יש לי ... תקרא לזה תחושת בטן שאומרת לי שעלי להתנגד לזה, הוא קם מכיסאו ופסע צעד או שניים לכאן ולכאן.

- אלוהים, האם יתכן שאני פשוט שמרן, כאחד המלחים הפשוטים, שאוטומטית מתנגד לכל שינוי בשגרה? הוא ניסה להיזכר, כמה זמן עבר? עשרים, לא, עשרים וחמש שנים כבר חלפו מאז הוא עצמו קרצף את הסיפון – מלח פשוט במשחתת הישנה ההיא. האם יתכן שההרגלים מאז, פשוט התקבעו בו לתמיד? לא, זה לא זה... חייבת להיות פה סיבה הגיונית... כן, זהו, הספינה כבר עוגנת יותר מדי זמן בנמל, פשוט הוא רוצה לצאת כבר לים, צריך גם להתחיל את אימוני החורף בהקדם. וכל עניין הפיומיגציה הזאת, פשוט מעכב את הכול: צריך לפנות את הספינה מכל האנשים ולאטום אותה לאיזה 24 שעות. זה ידחה את היציאה לים ואת תחילת האימונים לפחות בכמה ימים.

הקפטן ידע יפה שזה תירוץ קלוש. עוד קודם כשדיבר על העניין עם רופא הספינה, הם הסכימו שניתן ולמעשה עדיף לבצע את הפיומיגציה ביום ששי. כך אפשר לשלוח את המלחים הביתה לחופשה, ותיפתר הבעיה היכן להלין אותם כשהספינה תהיה אטומה. אבל כך גם יוצא שבעצם "מפסידים" רק את שבת ולכל היותר כמה שעות ביום ראשון וכיוון שממילא הוא לא תכננן לצאת לים בשבת הרי שהוא נשאר ללא כל נימוק הגיוני. מר דמפסי שבחוש חתולי הבחין במצוקתו של אדוניו, פקח את עיניו, התמתח ופסע ענוגות לכיוון הקפטן שמהר להושיט יד וללטף אותו.

- נו, מילא, כנראה אין הסבר הגיוני, הוא נאנח ספק לעצמו ספק לחתול. כנראה שזה איזה – איך אומרים - איזה שהוא עניין  פסיכולוגי, משהו תת-מודע, אולי המחשבה שהספינה שלו (כמעט אמר האהובה שלו) , תהיה נטושה כך, ריקה מאדם ואטומה, היא הגורמת לתחושה הרעה הזאת.  המחשבה החדשה הזו לרגע גרמה לו לתהות אם אין זה מחובתו כקפטן להתחזק ולהתגבר עליה, כך שיוכל להחליט דברים בצורה אובייקטיבית. לספינה לא יקרה כלום ביום וחצי האלה, היא תישאר קשורה היטב לרציף. מצד שני הוא תהה האם זכותו ואולי אפילו חובתו כקפטן איננה לנהוג בספינה כפי שמורות לו תחושותיו?

כמובן שכאשר נודע למלחים שהפיומיגציה מחייבת את ירידת כל הצוות לחוף ל 24 שעות ושבשל כך הם יזכו לחופשה לא מתוכננת של סוף שבוע, פסקו חילוקי הדעות כמעט לגמרי, ורוב מוחלט תמך בה. אבל ההחלטה שהפיומיגציה אכן תתבצע ודווקא ביום ששי הקרוב, לא התקבלה, כמובן, בדרך דמוקרטית ע"י המלחים, היא גם לא התקבלה בדרך אוטוקרטית ע"י הקפטן שעדין היו לו ספקות בעניין, אלא דווקא ע"י רופא הספינה, שבדק ומצא שתקנות הצי מסמיכות אותו להיות הפוסק האחרון במקרה של מכת עכברים.

ביום ששי, לאחר בוקר של עבודה מאומצת וארוחת צהרים חפוזה, ירדו כולם אל החוף ועמדו למסדר. המלחים שריח החופשה כבר נישא באפם, עמדו זקופים ומצוחצחים, מצפים בקוצר רוח לרגע השחרור. אנשי החברה האזרחית שנקראה לבצע את הפיומיגציה כבר עמדו מוכנים בצד עם המסכות והציוד שלהם. הקפטן הסתובב בין השורות בודק את הופעת המלחים, בעוד הקצין הראשון מקריא בקול את רשימת המטלות שהיה צריך לבצע לקראת הפיומיגציה. אחרי הקראת מטלה, היה המלח או הנגד האחראי לה מאשר שהמשימה בוצעה ואחראי המשמרת היה רושם את התגובה ביומן הספינה. "... סידור מחסן התחמושת ונעילתו", הקריא הקצין. "בוצע המפקד!" ענה שלומ'קה, הנשק השמן והג'ינג'י. "בראוו דמפסי!"  נשמעה קריאה חצופה מהשורות האחרונות ופניו של הקפטן החווירו. בחוצפה של המלח ההוא הוא יטפל אחר כך, אבל מה אם מר דמפסי? בכל שלל המטלות והפעילויות הוא נשכח לגמרי. המסדר המשיך כסדרו, בעוד הקפטן עזב את השורות וטיפס במהירות חזרה לספינה. בצעד מהיר הוא הגיע לתאו, פתח אותו, מצפה למצוא את מר דמפסי מתנמנם כהרגלו על המיטה, אבל גילה שהמיטה ריקה, עוד רגע של חיפוש ווידא שהתא כולו ריק. בצעדים שהפכו כמעט לריצה הוא פנה למטבח, למחסן המזון ולסיפון העליון. הספינה הייתה שקטה ושוממה ולא נראה שום זכר לחתול הג'ינג'י. חיוור עוד יותר, רץ הקפטן לעבר מעקה הסיפון.

"עצור!" הוא שאג לעבר הקצין שכבר סיים את המסדר ועוד שנייה היה פוקד את ה"חופשי!" שהיה משלח את המלחים לכל רוח. "כן המפקד!" עד שהספיקו המבטים לפנות לעבר הספינה כבר הספיק הקפטן להתעשת, להזדקף ולהחזיר לעצמו את יציבת המנהיגות הבוטחת האופיינית לו. "מסדר הקשב!" הוא קרא, "עכשיו, כל מלח משאיר את התיקים והדברים שלו בדיוק במקום שהוא נמצא וכולם עולים חזרה לספינה. המשימה, לחפש את מר דמפסי!" ולאחר הפסקה לקחת אוויר הוסיף: "מי שימצא אותו יקבל פרס לחזור שעתיים יותר מאוחר, ושיהיה ברור - כמה שתמצאו אותו יותר מהר כך החופש שלכם יתחיל יותר מהר".

המלחים, רובם משועשעים ומיעוטם מקללים בסתר את העיכוב הלא צפוי, צייתו כאיש אחד. תוך רגע ושניים והספינה התמלאה באנשים הרצים לפה ולשם, חלקם מתגנבים בשקט ממחבוא-חתול אפשרי אחד למשנהו וחלקם צועקים בקולי קולות: "דמפסי, דמפסי" או "קיצי-קיצי-קיצי". אבל הספינה, ספינה גדולה וחתול שלא רוצה להימצא, גם אלף מלחים לא ימצאו אותו. כך חלפו להן שעה או יותר ועדין אין זכר לחתול. ההתלהבות הראשונית של המלחים כבר הצטננה לגמרי ומדי פעם התחילו להישמע קולות התמרמרות. אנשי החברה האזרחית גם הם החלו מאבדים את סבלנותם, על הרציף התקבץ אוסף של "נשארי שבת" מצוות הנמל מצחקקים על המחזה המשעשע, אבל הקפטן בשלו. איש לא יוצא עד שדמפסי ימצא.

ככל שהזמן התמשך, מצא עצמו הקפטן במצב פחות ופחות נוח. מצד אחד, הוא הקפטן ומשנתן את הפקודה, חייבים המלחים לבצע ואכן כך הם עשו. מצד שני, הוא ידע שמנהיגות אמיתית נשענת פחות על סמכות שרירותית ויותר על הכבוד והאמון שהצוות רוחש לך. פעילות מהסוג של חיפוש סרק אחר חתול ביום ששי אחרי הצהרים, היא בדיוק סוג הפעילויות שנוטות לכרסם בכבוד והאמון הללו. לאחר עוד כחצי כשעה חסרת תוחלת שבה לא נראה אף לא קצה זנבו של חתול, הופיע מישהו מצוות החוף וטען שחתול ג'ינג'י גדול נראה מסתובב ליד האפסנאות הראשית של הנמל. השעה המאוחרת והבשורה החדשה חברו יחד והקפטן נשבר, "אולי באמת בכל המהומה מר דמפסי נבהל וברח לחוף?"  "קדימה, כולם לחוף" הוא שאג ותוך כמה דקות שוב כולם היו על החוף למסדר יציאה סמלי שהפעם כלל רק הכרזה על השעה שבה עליהם להיות על הרציף ליד הספינה ביום א'.

כולם התפזרו, המלחים לחופשה שלהם, נשארי-השבת מהנמל איש לחדרו או משמרתו ואנשי החברה האזרחית עלו לספינה והחלו לאטום ולרסס, לא לפני שקבלו הנחייה ברורה מהקפטן שעליהם לעצור כל פעילות אם אפילו רק נדמה להם שהם הבחינו במשהו שיכול להיות חתול ג'ינג'י. רק דמות אחת נותרה בודדת על החוף, הקפטן, מהלך אנא ואנא על הרציף, בין הספינות והאפסנאות הראשית והמטבח של הנמל, מחפש את החתול שאבד.

שבת חסר מאורעות בא וחלף, שבת שבמהלכה ירד הקפטן מספר פעמים לנמל ושוטט על הרציף ובין המתקנים, אך לשווא. עם כל סיור שכזה היה ליבו כבד עליו יותר ויותר. ביום ראשון, כשחזרו המלחים, שמחים ועליזים, ומחליפים חוויות מחופשתם, הרגיש הקפטן ביתר שאת את בדידותו, כ"אבל בין חוגגים". כשנציג החברה האזרחית ביחד עם הרופא, אישרו לפתוח את הספינה, פרץ הקפטן פנימה, ראשון, בקוצר רוח, כבש העלייה, המדרגות לסיפון, שמאלה מתחת לגשר והוא פתח את דלת תאו, לרגע נדלק בו ניצוץ של תקווה. על המיטה ממש במרכזה נראה מר דמפסי שלו, שוכב מכורבל. "דמפסי" הוא קרא בלחישה ואינסטינקטיבית הושיט את ידו ללטף את  חתול, אבל גופו של החתול כבר היה קשה וקר.

יום חמישי, 15 בפברואר 2018

אותו הים

גל ענקי מתרומם, גבוה ממני, מאיים להטביע אותי. כשנכנסתי לים, ידעתי שהוא סוער, אבל לא שיערתי שעד כדי כך. לזנק או לברוח? יש רק שתי אפשרויות: לזנק - הישר אל עבר הגל, לשחות בכל המהירות לתוכו בתקווה שאספיק לעלות עליו לפני שישבר. או לברוח - כלומר לשחות בכל המהירות בכיוון ההפוך, אל החוף, בתקווה שעד שישיג אותי, כבר יאבד משהו מכוחו האימתני. אני בוחר לזנק לתוכו ובחתירות נמרצות מתקדם אל עבר הלוע הנפער. זה החלק הכי מפחיד, אבל שנים של אימון נותנות את אותותיהן. התזמון שלי מושלם ועכשיו הגל נושא אותי למעלה. רגלי מטר וחצי מעל הקרקע ולרגע אני מרגיש כמו מלך העולם, סוקר את הנוף שסביבי מגבוה. ואז, הגל מתחיל לרדת ואני מבחין בהזדמנות שלי, לתפוס אותו, את הגל האדיר הזה. אני חותר במרץ, יד קדימה ואחורה והשניה וככככןןןןןןןן… הגל נושא אותי במהירות מטורפת, אני חולף על פני המתרחצים שצוללים או נסים לכל עבר מעוצמתו של הגל הזה - עוצמה שכעת משרתת אותי. החוף הולך ומתקרב, מתקרב והולך, בשביל השניות האלה שווה לחיות.
בהדרגה הגל מאבד מכוחו, מהירותו מואטת. נדמה לי שאני מבחין בתנועה לא רחוק ממני מימיני. אבל אין זמן, אני מרוכז במנח הגוף, לסחוט מהגל הנפלא הזה עוד כמה מטרים, עד שלבסוף אני שוקע במים הרדודים. כשאני קם, אני מבחין בה, עדיין נישאת על שארית התנופה של הגל שלי, חולפת על פני, דמות על גלשן גלים. מהשיער הארוך ומבנה הגוף - בחורה. מהאופן שהיא מאזנת את עצמה על הגלשן - מקצוענית אמיתית. אין הרבה כאלה, במיוחד לא בחוף הים של חיפה. למעשה בכל השנים שאני תופס כאן גלים הכרתי רק אחת וגם זה היה לפני המון שנים. צבע עורה השזוף והגוון החום של שיערה מעוררים זיכרון ישן. האם יתכן? זאת היא? הגל נחלש עוד, כמעט שאי אפשר להבחין בו. רק אז ההיא על הגלשן נעצרת. לא נופלת, אלא יורדת באלגנטיות מן הגלשן, כמו מתעמלת שהחליטה שמספיק, התרגיל נגמר. ואז היא עושה מן תנועה סיבובית כזאת עם כל הגוף שמעיפה את שערה הארוך לאחור ושוב אין לי ספק - זאת היא! אבל איך יתכן? מעל שלושים שנה חלפו מאז. 
הבחורה עם הגלשן מסתובבת, ופונה בחזרה לים. היא מתקדמת עד שהמים נהיים מעט יותר עמוקים ואז נשכבת על הגלשן ומתחילה לחתור פנימה, אל עבר הגל הבא. תנועותיה מזכירות לי שגם אני בעצם נמצא פה, בים, בכדי לתפוס גלים וגם אני שם פעמי פנימה, אל עבר הגל הבא. בכל זאת, בין ניתור לצלילה ושחיה וזינוק, מחשבותי נודדות לעָבר. אל לפני יותר משלושים שנה, אל היום בו פגשתי בה, זו שברגע קריטי בחיי נתנה לי מתנה - אחר צהרים אחד וערב אחד וחלום אחד...

הייתי בחור צעיר, סטודנט בטכניון. עושה את צעדי הראשונים בעולם של המבוגרים. כבר חשבתי שהנה, אני תופס את הפרינציפ, מבין איך זה עובד, כשפתאום מצאתי את עצמי לגמרי לבד. הסמסטר האחרון נגמר, ורוב חברי עזבו את חיפה ונדדו למקומות אחרים. אפילו חברי הטוב ביותר, דני חלפי, שנרשם יחד אתי לתואר השני, נעלם, נסע לחו"ל עם החברה שלו. אני לעומת זאת - בדיוק נפרדתי מהחברה שלי, או שאולי זאת היא שנפרדה ממני. לא ממש ברור, גם לא ממש חשוב. כבר זמן מה ידענו שנינו שהעסק לא עובד. הפרידה הייתה רק ענין של זמן ועיתוי. בכל זאת, כשזה קרה, מצאתי את עצמי צולל לתהומות של בדידות ודיכאון. אם לא די בכך, משפחתי, שתמיד הייתה המשענת שלי בעִיתות מצוקה, הלכה והתפזרה לה לכל עבר: אחותי, שותפת הסוד שלי, עברה לתל אביב, להתחיל שם חיים חדשים והורי בחרו בדיוק באותו הקיץ לטוס לאמריקה לשנה שלמה. ביום אחרי שטסו, כשהתעוררתי, הבנתי שזהו זה, אני לגמרי לבד. מה עושים? טוב לפחות שהשאירו לי את האוטו המשפחתי - אז נסעתי לים, לתפוס גלים. כזה אני, כשאני מרגיש שאין לי עוד כוח להתמודד, אני יורד לים.

הים היה סוער, כמו היום, אולי אפילו יותר. אני זוכר שהסתערתי פנימה בחדווה. לא פחדתי. הייתי צעיר וחסון ואני תופס גלים מאז שהייתי ילד. ידעתי מה אני עושה. למעשה אפילו שמחתי שהים סוער כל כך. כי אצלי, ככל שמצב הרוח מזופת יותר, כך אני מעדיף את הים סוער יותר.
זינוק, צלילה, קפיצה, שחייה מהירה, אני טס לחוף ושוב פנימה. גל ועוד גל, הים לא איכזב. עם כל גל שתפסתי הרגשתי איך עוד חתיכה של בדידות או דיכאון נעקרת ממני ומושלכת הצידה. ממש כך, מושלכת לים. לאחר שעה ארוכה, התחלתי להתעייף. להפתעתי, הים, כאילו התאים עצמו לעייפותי ושוב לא היה סוער כל כך. בין גל לגל נוצר כְּעֵין רווח, איזו הפוגת נשימה, רגע להוציא את הראש מהמים להסתכל סביב. כך הבחנתי בה. מעט דרומה ממני, דמות שחותרת לתוך גל שעוד רגע נשבר שם. אבל איך היא מתקדמת כל כך מהר? הגל התרומם והדמות החותרת זינקה לתוכו. התעלומה נפתרה: גלשן - מישהו עם גלשן! הגל נשבר והגלשן חתך אותו ובשיא הגובה, בתנועה אחת זריזה, היא נעמדה על הגלשן - זו בחורה! על גלשן! הגל עלה וירד וקפץ והיא שומרת על שיווי המשקל וטסה במהירות לכיוון החוף - הרחק הרחק לכיוון החוף. מבטי ליווה את הפלא.
בעת ההיא, גלשנים לא היו נפוצים בארץ כמו היום. למעשה רק כשהייתי בכתה ז' או ח' ראיתי גלשן לראשונה, וגם אז רק בטלוויזיה כשהקרינו את סדרת המתח ההיא - הוואי חמש אפס. אפילו בתקופת לימודי בטכניון, כשאני וחברי היינו יורדים לים לתפוס גלים, תמיד עשינו זאת ככה - בגופנו. ופתאום גלשן. ולא סתם, אלא בחורה על גלשן. ולא סתם בחורה אלא מקצוענית אמיתית. היא מגיעה למים הרדודים ואני ממש מרגיש בגופי את המקום שבו הייתי שוקע, ננטש על ידי הגל שעכשיו כבר נחלש. אבל היא ממשיכה עוד הלאה. רגע לפני שהגלשן ייעצר, היא קופצת ממנו באלגנטיות ואז היא עושה תנועה סיבובית כזאת עם כל הגוף שמעיפה את שערה הארוך לאחור, וקדימה חזרה לעומק.
עוד כמה גלים, והים שוב נעתר לי ובדיוק כשאני קרוב אליה, נרגע קצת. 
"איזה ים נפלא", אני קורא לעברה. 
"ים נהדר", היא מסכימה. 
"מזמן לא היו כאלה גלים, עד עכשיו היה ים יחסית שקט הקיץ". 
"דווקא כל השבוע שאני פה היה ים נהדר", היא אומרת. 
"השבוע עוד לא הייתי בים" אני מודה. 
הייתי עסוק ביותר מדי פרידות, אני מוסיף בליבי. 
"הפסדת", היא עונה.
העברית שלה טובה, אבל משהו במבטא שלה מצלצל לי זר, אמריקאי אולי.
"את לא מפה, מחיפה, נכון?" אני מרהיב עוז לשאול. 
"לא, מלוס אנג'לס", היא עונה. 
"זה מסביר את הגלשן" אני אומר. 
"מה?" היא שואלת. 
גל גדול מתרומם מאחורינו והרעש שהוא מקים מקשה לשמוע מהמרחק שבינינו. 
"זה מסביר…" אני מנסה, אבל תשומת הלב של שנינו כבר נתונה לגל, היא נמצאת מעט דרומית אלי ושם הגל חזק יותר והיא תופסת אותו. 
כמה דקות חולפות ואנחנו שוב ביחד בעומק. הפעם אני מנסה להיות הדרומי יותר משנינו, אבל איכשהו היא מתמרנת כך שאני נשאר מצפון לה. בחורה חכמה, יודעת איפה הים טוב יותר, אני מציין לעצמי. שוב אנחנו מדברים. שמה רחל, כלומר, רייצ'ל, כפי שהיא מבטאת את זה והיא בארץ רק לחופשה קצרה. "חופשת התאוששות" היא קוראת לזה. אני מתפעל מהגלשן שלה והיא מספרת לי שלמדה לגלוש עליו שם בלוס אנג'לס. היא גם מנסה להסביר לי עליו כל מדי דברים אבל אינני מבין. אולי כי לא הכרתי את המלים המתאימות ואולי פשוט כי אני לא מבין בגלשנים כלום. 
אני מתוודה בפניה שמעולם לא תפסתי גל עם גלשן והיא מציעה לי לנסות. אני רוצה, אבל חושש, אז אני מתרברב שגם לתפוס גלים ככה, עם הגוף, זה כיף (מה שנכון) ושכל מה שאפשר לעשות עם גלשן, אפשר לעשות גם בלי (מה שבבירור לא נכון). היא צוחקת ואומרת לי שאפילו רק להגיע רחוק לחוף כמו שהיא מגיעה עם הגלשן, לא אצליח. אני מתערב אתה שדווקא כן. 
אנחנו מתערבים, על גלידה, מי יגיע רחוק יותר בגל הבא ששנינו נתפוס ביחד. אז מה אם רוב הסיכויים שאפסיד, בכל מקרה נלך לאכול גלידה ביחד. גל או שניים חולפים מבלי שננסה לתפוס אותם ואז מגיע אחד מהגלים המופלאים האלה שחוף הים של חיפה מנפק מדי פעם בימים של ים סוער. הכבוד על כף המאזניים. כולי ריכוז. אני מזנק בדיוק ברגע המתאים וטס קדימה, נהנה מכל רגע ובאותו הזמן מודע לתנועה שמימיני. הרחק בחוף כשהגל מתעייף ושומט אותי למים הרדודים, אני מבחין בה חולפת על פני לעוד איזה עשרים מטר לפני שהיא שוב קופצת מהגלשן ועושה את התנועה הסיבובית המוכרת שמעיפה את שערה לאחור. "ניצחת" אני מודה, היא צוחקת, ושנינו חוזרים לעומק.

היה כיף, הרגשתי שאני יכול להישאר שם לתמיד. אבל לפתע נפלו עלי איזו עייפות ורעב ואני שם לב שהשמש כבר קרובה לשקוע.
"אני רעבה, אני חושבת שאצא לאכול משהו", היא בדיוק אומרת. 
"גלידה?" אני מציע.
"רעיון נפלא", היא מסכימה ושנינו יוצאים ביחד מהמים. 
"הדברים שלי שם" אני מצביע צפונה לכיוון סוכת המציל.
"גם שלי". 
כשאנחנו מגיעים לסוכת המציל מסתבר שסל הקש שלה מונח ממש על יד השקית עם הדברים שלי. שנינו מתכופפים. היא להוציא מגבת ואני להוציא את המשקפיים.

מה לעשות, אני משקפופר. 6- בעין אחת ו 6.5- בשנייה (לא כולל צילינדר). בלי משקפיים אני לא רואה כלום. זאת אומרת, אני רואה בקושי מספיק כדי לזהות שיש לידי איזה דמות ושהיא כנראה בחורה (שיער ארוך, ביקיני).
כשאני מרכיב את המשקפיים מסתבר לי שזו לא סתם בחורה, אלא יפיפייה מהממת, חטובה, שזופה, פרופיל מושלם. אילו ידעתי, בטח לא הייתי מעז לדבר איתה, או שהיו יוצאות לי שטויות מהפה. 
היא מסתובבת לעברי ואני מבחין בצלקת גדולה ומכוערת על לחיה הימנית. האם בגלל זה הקפידה, בהתחלה, להיות תמיד מדרום לי? שאראה אותה רק משמאל?
רייצ'ל, שלא מודעת לעובדה שאני רואה אותה עכשיו לראשונה, ממשיכה לדבר אתי כאילו כלום לא קרה ושואלת איפה לדעתי כדאי ללכת לאכול גלידה. החלק במוח שלי שעסוק בראיה כנראה התנתק מהחלק שאחראי על השמיעה והדיבור כי אני עונה לה בטבעיות ובטון רגיל לגמרי - שגלידה אפשר למצוא בכל קיוסק על החוף, אבל אם היא רוצה גלידה טובה באמת, נצטרך לנסוע למרכז הכרמל. "זה חתיכת סיפור לנסוע מהים למרכז הכרמל" היא עונה לי ומוסיפה: "בכלל, איזה אוטובוס צריך לקחת לשם?" אני, כמובן, חייב עכשיו להשוויץ שיש לי אוטו וכך אנחנו ממשיכים לדבר בזמן שאנחנו נשטפים במקלחות הפתוחות והיא מטפלת בגלשן שלה ויופייה לא משתק אותי והצלקת שלה לא מרתיעה אותי.

אכלנו גלידה במרכז והיה לנו כיף ביחד. לא רציתי שזה יגמר, חוץ מזה עדין הייתי רעב.
"ארוחת ערב?" הצעתי. כבר ראיתי את החיוך וההסכמה, כשלפתע:
"אוי, לא, מה השעה? שכחתי לגמרי, הלילה אני טסה חזרה לאמריקה, אני צריכה עוד לארגן את הדברים שלי ואפילו לא בררתי כמה זמן ייקח לי להגיע לשדה התעופה באוטובוס".
כמו סכין בלב, נזכרתי שוב שאני בעצם - לגמרי לבד. ואז, זה נחת עלי שיש גם יתרונות ב'לגמרי לבד' הזה, במיוחד שיש לי גם אוטו.
"יש לי רעיון", אמרתי, "בואי נאכל ארוחת ערב ביחד ואחר כך אסיע אותך לשדה התעופה".
היא התקרבה אלי קרוב קרוב והסתכלה ישר לתוך העיניים שלי ולרגע כל העולם נעלם, חוץ מזוג עיניה החומות שהסתכלו ישר לתוכי. "אני רוצה להיות אִתך כמה שאפשר", שמעתי את עצמי אומר לה.
נסענו למלון שלה ואחרי שארזה את חפציה: מזוודה אחת לא גדולה, תיק אחד לא גדול, סל מקש וגלשן ענקי, המשכנו למסעדה. הצעתי שנלך לאיזה מקום עדכני ואופנתי אבל היא העדיפה מקום שקט ונסתר, "אותנטי" כפי שהיא קראה לזה. נסענו לעיר התחתית, לאבו יוסוף. בשעת ערב היינו שם כמעט הסועדים היחידים, אבל לא היה לנו אכפת. האוכל היה טוב והרגשתי כמו בתוך חלום. גם היא הרגישה כך. אני יודע, כי כשרציתי להגיד לה ש"אני מרגיש כמו בחלום" היא הקדימה אותי ואמרה בדיוק את אותו הדבר.

לכל חלום יש את היקיצה שלו. לפני שהספקנו למצות את הרגע הוא חלף וכבר היינו בדרך לשדה התעופה. לילה, התנועה דלילה ואני, כדרכי, דוהר על הכביש הפנוי. 
"בבקשה ממך, סע יותר לאט".
היה משהו דחוף בקולה, כמעט מתחנן.
"מה קרה?" שאלתי בדאגה. 
"אני מפחדת". 
"ממה?"
"מתאונה".
"הכביש ישר וריק, לא תהיה שום תאונה".
"כבר היתה",
היא ענתה לי וידה השמאלית עברה על פני הצלקת שעל לחייה הימנית.
"סליחה" אמרתי.
כשהאטתי נרגעה מעט, אבל לא לגמרי. עדין הייתה מאד שקטה וכשהסטתי לרגע את עיני מהדרך והגנבתי אליה מבט ראיתי עד כמה היא מכווצת ונסערת. התחלתי לספר לה על לימודי בטכניון, על הורי שנסעו לחו"ל ועל ביתם שעל הכרמל בו אני גר כעת לבד וגם על החברה שהייתה לי ושממנה נפרדתי רק לאחרונה. גם היא סיפרה לי קצת על עצמה, על הוריה והבית המרווח שיש להם לא רחוק מחוף הים. על המכללה בה היא לומדת ועל הטיילת של חוף Venice והטיפוסים המעניינים והמוזרים שאפשר לפגוש שם. את התאונה שוב לא הזכירה.
הגענו לשדה התעופה. זהו, עכשיו צריך להיפרד, אבל לא רציתי. 
"אעזור לך לסחוב את הגלשן לבית הנתיבות".
הגענו לדלפק ה checkin. זהו, עכשיו באמת צריך להיפרד, אבל נעשה לי נס והודיעו בכריזה שהטיסה שלה מתעכבת ושוב יכולנו להישאר עוד קצת ביחד. 

"הייתי רוצה שנשמור על קשר", הצעתי כששתינו קפה גרוע בבית הקפה הצפוף והיקר של שדה התעופה. בהתחלה התנגדה, אמרה שזה לא מעשי. לא היה אז אינטרנט ואפילו דואר אלקטרוני היה רק למעטים. אפילו שיחת טלפון מעבר לאוקיינוס הייתה אירוע נדיר ויקר (האחרונה שזכרתי הייתה כשדוד לואי נפטר). היה רק הדואר הרגיל - אתה שולח מכתב ואם יש מזל אחרי שבועיים הוא מגיע ואז השני שולח…  חוץ מזה מה הסיכוי שנזכה להיפגש שוב כשהיא שם בלוס אנג'לס ואני כאן בחיפה. בסוף הסכימה בתנאי שאחכה חודש לפני שאשלח לה את המכתב הראשון, כך ששנינו נהייה בטוחים שהרצון הזה, לשמור על קשר, אמיתי. הסכמתי, רשמנו כל אחד את כתובתו על מפית והחלפנו בינינו את המפיות. את שלי שמתי בכיס החולצה.

בערך בשתיים בלילה הזמינו סוף סוף את הנוסעים לעלות על המטוס ואנחנו נפרדנו בחיבוק ונשיקה. מבטי ליווה אותה במדרגות הנעות העולות לאולם הטיסות היוצאות. האדרנלין של החיבוק והנשיקה והמוזיקה הרועשת של לד-זפלין ברדיו-טייפ של האוטו, הצליחו איכשהו ביחד להחזיק אותי ער עד הבית. קצת לפני הזריחה צנחתי, מת מעייפות, למיטתי.

...קצת לפני הצהרים היא באה לבקר אותי. היה אור מסביב והיא חייכה והדבר הראשון ששמתי לב אליו היו פניה היפות והסימטריות. "צדקת, בסוף לא הייתה שום תאונה", אמרה לי וידה השמאלית נשלחה ללחייה הימנית שהייתה עכשיו חלקה ומושלמת ממש כמו זו השמאלית. "אתה רואה, הכל בסדר" אמרה וחייכה שוב, ושוב שמתי לב עד כמה זוהר שערה החום ועד כמה יפות פניה. אחרי רגע הוסיפה: "אל תדאג, אני אִתךָ, גם כשאתה לא רואה אותי, ואני מבטיחה לך שהכל יהיה בסדר". היא הייתה רגועה ושלווה ובוטחת וכשדִברה נרגעתי גם אני ונהייתי שלֵו ובוטח בעצמי וידעתי בוודאות שלמרות שכרגע אני לגמרי לבד - היא אתי והכל יהיה בסדר...

כשהתעוררתי, המשכתי להרגיש רגוע ושלֵו ובטוח שהכל יהיה בסדר. תחושה שנשארה אפילו אחרי ששתיתי את הקפה שלי וסוף סוף קלטתי שיתכן שכל זה (או אולי רק חלק מזה?) היה חלום. איכשהו זה לא שִנָה דבר לשלווה ולביטחון שהרגשתי, למרות שזה בפירוש עורר בי סקרנות מסוימת שגרמה לי ביד רועדת להוציא מסל הכביסה את החולצה של ליל אמש ובזהירות לשלוף מהכיס את המפית המקופלת, ה"הוכחה". נאמן להבטחתי לרייצ'ל שמתי את המפית ביומן שלי, בדיוק חודש מהיום. התחושה הנפלאה הזו של רוגע ושלווה וביטחון שהכל יהיה בסדר המשיכה ללוות אותי גם בימים הבאים ואפילו בשבועות הבאים. אם מדי פעם הייתה דועכת, כל מה שהייתי צריך לעשות היה לפתוח את היומן ולהתבונן במפית, ב"קמע" שלי והיא הייתה חוזרת.

כשעבר חודש, פתחתי את היומן והוצאתי את המפית המקופלת. בזהירות פתחתי את קפליה וגיליתי שכְתובָה עליה הכתובת שלי, בכתב ידי. האם בטעות החלפנו מפיות? האם רייצ'ל בכוונה החליפה אותן? האם רייצ'ל הייתה רק חלום שחלמתי כשהייתי שיכור באיזה פאב או בית קפה ושרבטתי את הכתובת של עצמי על מפית? שוב אינני יודע. מה שאני כן יודע הוא שההבטחה שהבטיחה התקיימה ובאמת הכל היה בסדר. חברי חזר מחו"ל ושוב לא הייתי לבד. התואר השני היה מעניין ושאב אותי לתוכו וזמן קצר אחר כך פגשתי במסיבה בחורה נחמדה שמאוחר יותר תהפוך לאשתי ולאם ילדי. 

בזמן שאני שקוע בזיכרונות עבר, גל ערמומי מתגנב אלי, מזדקף מול פרצופי ונותן לי סטירת לחי מצלצלת של מים. עודי מתאמץ שלא לבלוע את מי המלח, והוא מניף אותי אל על ואני מוצא עצמי עם הפנים בתוך המים, רגלי מעל לראשי. תחושת בלבול, אני מושיט את ידי קדימה להגן על הראש והן נתקעות בקרקע. הגל שוב מניף אותי אל על, אבל הפעם אני לפחות יודע איפה "למטה" ומצליח לזנק בכיוון ההפוך. 
עלבון וכעס מציפים אותי והם מזכירים לי את הריב עם אשתי. הריב הקָשֶה שבגללו הגעתי לכאן היום. היא עשתה מה שעשתה ואני אמרתי את מה שאמרתי והיא ענתה ואני עניתי, הפעם בכדי לפגוע והיא נפגעה וענתה גם היא בכדי לפגוע. שלושים שנים של שיתוף ואהבה נשכחות ברגע ועַוולות ישנים צצים ועולים על פני השטח, דורשים מָזוֹר מִיַדִי: מה אתה בכלל עושה עם האשה המעצבנת הזאת שרק פוגעת בך ומנצלת אותך כל הזמן. עוד רגע ואני, או היא, עושים מעשה או אומרים דבר שיהיה קשה מאד לחזור ממנו. כבר הייתי שם. הספיק לי. אז לפני שזה יקרה - אני חותך, נוסע לים, לתפוס גלים.

גם הפעם הים לא מאכזב ובהדרגה אני מרגיש איך כל גל נוסף שאני תופס, משיל ממני עוד מהכעס והעלבון והרוגז שהבאתי אתי, עוד מעט ואהיה נקי מהם. אלא שאז אני מבחין בבחורה עם הגלשן שמחזירה אותי לעבר. "מה היא עושה פה?" אני מסרב להאמין שזו סתם בחורה שבמקרה באה היום לתפוס גלים. חייב להיות איזה קשר או מסר, אבל מה? סימן שצריך להתפייס? הזדמנות להתחיל מחדש? כמה מוזר, ברור לי שזאת רייצ'ל, ובאותו הזמן אני ממשיך להתייחס אליה כאל נערה, כאילו לא עברו יותר משלושים שנה מאז פגשתי בה (או אולי רק חלמתי אותה). משהו כאן לא מסתדר, לא לגמרי מציאותי. אני חייב לברר ואני נותן לעצמי להיסחף דרומה, להתקרב למקום בו היא נמצאת. עוד מעט ואהיה מספיק קרוב שאוכל לקרוא לעברה: "איזה ים נפלא" והיא תוכל לענות לי: "ים נהדר"... אולי אחר כך אפילו נלך לאכול גלידה ביחד.
גל גדול מתרומם מאחורי ואני רואה אותה חותרת במרץ לתוכו. גם אני מתחיל לחתור. הגל לוקח אותי הרחק לחוף. כשאני קם מהמים הרדודים אני מבחין בה חולפת על פני עוד הלאה לכיוון החוף. שוב היא לא נופלת אלא יורדת במלכותיות מן הגלשן ושוב תנועת הגוף האופיינית שמעיפה את שיערה הארוך לאחור ושוב אני בטוח שזו רייצ'ל, ושוב באותה העת אין לי ספק שלפני בחורה צעירה.

אני נזכר במשקפיים. אולי אם הייתי באמת רואה אותה, הדברים היו יותר ברורים. אני יוצא מהמים לקחת אותם. עד שאני חוזר היא כבר בעומק. אני מתחיל להתקדם לעברה אבל גל קטן הודף אותי לאחור וכמעט שמעיף את משקפי מאפי. אני נעצר, חוזר לרדודים ומחכה: בגל הבא, וודאי תגיע שוב. הפעם אני רואה אותה בברור, אבל דווקא רייצ'ל, זו השמורה בזיכרוני, מתעקשת להישאר מטושטשת וכאן שום משקפיים לא יעזרו. לרגע אני משוכנע שזו היא, אבל ברגע הבא שוב אינני בטוח. מה שאני כן בטוח בו, והפעם ממש ללא ספק, הוא שלבחורה שלפני אין שום צלקת על פניה והיא לכל היותר בשנות העשרים המוקדמות של חייה. ממש כמו שהופיעה אז בחלומי.

גם הפעם רייצ'ל, סליחה, הבחורה על הגלשן, מסיימת בעצירה אלגנטית והנפת שיער, אבל הפעם במקום לחזור לים היא דווקא מתקדמת לכיוון החוף, הולכת בעקבות בחור חסון אחד שכמוה נושא אִתו גלשן. האם הם ביחד? אני תוהה לרגע, אבל שם על החוף הוא פוגש בגולש אחר ונעצר לדבר אתו ואילו היא חולפת על פניהם ללא אומר וממשיכה לכיוון סוכת המציל. אני הולך במרץ בעקבותיה.

כשאני מדביק אותה, היא כבר נמצאת במקלחות הפתוחות, עסוקה בשטיפה של עצמה ושל הגלשן שלה ממי המלח. "סליחה, את נראית לי מוכרת מאיפה שהוא", אני פונה אליה. כמה בנאלי, כמו אחד שרוצה להתחיל איתה. האם אני רוצה להתחיל איתה? היא מסתובבת אלי ונדמה לי שהיא מחייכת, דווקא מרוצה, אבל עיניה מסתכלות דרכי, מעבר אלי, לכיוון הבחור החסון ההוא שעדין מדבר שם עם החבר שלו. עוד רגע ומבטה מתמקד בי. החיוך שעל פניה מתחלף במבט קר ומתנשא, מבט של בחורה יפה שמורגלת להדוף מעל פניה מחזרים לא רצויים.
אני רואה את עצמי בעיניה: אדם מבוגר, בערך בגיל של אבא שלה, לא מאד מרשים, שמנסה להת ...
לא! אני לא האדם הזה. לא רוצה להיות האדם הזה. לא רוצה שמישהו יחשוב, אפילו בטעות, שאני האדם הזה. אני רוצה בחזרה את החיים שלי. רוצה להתפייס עם אשתי, לחזור לאהבה האחת והמוכרת שלי. אבל אם אפשר, אני קודם רוצה לפתור את החידה שלפני.
מהר מהר, לפני שתנפנף אותי מעליה, אני מפציר: "סליחה, יש כאן אי הבנה, באמת, אבל את כל כך מזכירה לי מישהי שפגשתי פעם, לפני המון שנים, כאן, בחוף הים, גולשת גלים מקצוענית, מלוס אנג'לס, קראו לה רייצ'ל". ההתנשאות והתיעוב שעל פניה מתחלפים בפליאה שהופכת לפה פעור ממש כשהיא שומעת את השם המפורש: "רייצ'ל".

בסוף יצא לי לאכול אִתה גלידה ביחד, שם על החוף, באחד הספק קיוסקים ספק בתי קפה שפזורים שם. בין גביע גלידה לכוס קפה סיפרתי לה את הסיפור שלי. היא בתמורה, סיפרה לי על לימודיה במכללה, על הבית המרווח של הוריה בלוס אנג'לס לא רחוק מחוף הים ועל אִמָהּ ששכנעה אותה לבלות את חופשת הקיץ שלה, דווקא כאן בישראל, בחיפה. במקור תכננה לנסוע למקום אחר בכלל, אבל אִמָהּ סיפרה לה שוב, את הסיפור הישן על התאונה:
היא הייתה בחורה צעירה, יפה ומוכשרת, גולשת גלים מיומנת, כל החיים פרושים לפניה. עד שלילה אחד, כשחזרה עם חברים ממסיבה, קרתה התאונה. אחד נהרג, כמה נפצעו. כשהחלימה, נשארה עם צלקת מכוערת על לחיה הימנית. החלום על קריירה של שחקנית נגוז. אפילו לפגוש את חבריה לא העזה. התביישה במראה שלה. פחדה לראות אותם. ימים שלמים נשארה מסוגרת בחדרה. אפילו לרדת לים, לגלוש, לא רצתה. בייאושם, ההורים שלה שכנעו אותה שתיסע לישראל, ל"חופשת התאוששות". אולי שם, במולדת הישנה, כפי שקראו לה, יקרה הנס שיחזיר את חייה לאיזה שהוא מסלול. "...והם צדקו ההורים שלה, הסבים שלי, כי כאן בישראל, מקום שאיש לא הכיר אותה, חזרה לגלוש, וכשחזרה לגלוש, הים החל לרפא אותה". היא עוצרת לרגע ומיד ממשיכה. "אבל מה שבאמת שכנע אותי לבקר פה היה ההמשך, אותו אמא לא סיפרה לי מקודם אף פעם, איך בדיוק כאן, בחוף הים הזה, ביום האחרון של חופשתה, היא פגשה בחור אחד שברגע הקריטי ההוא בחייה נתן לה מתנה: אחר צהרים אחד וערב אחד וחלום אחד".